Åbos budget är ingen trevlig läsning – ”Vi har inte råd att betala coronatillägg till vårdarna”

– Sommaren har gått si så där – vi kan inte skryta, men det har inte heller varit alldeles förskräckligt.
Det svarar Laura Saurama på frågan om hur staden som arbetsgivare tycker att hälsovården har fungerat i sommar. Hon är produktionschef vid Åbo stads servicehelhet för välfärd.
Saurama är väl medveten om vårdarnas tuffa vardag och de utmaningar som hela vårdbranschen står inför.
Arbetsbilden för dem som i vanliga fall jobbar på hälsocentralerna har förändrats och många jobbar nu i stället med smittspårning, coronarådgivning, vaccinationer och hälsokontroller vid gränserna.
Nästan alla vikarier som vi anställer jobbar med coronarelaterade uppgifter och inte inom primärvården
Laura Saurama, produktionschef vid Åbo stads servicehelhet för välfärd
Smittläget varierar och det gör också att personalrotationen blir stor. Ju flera fall, desto mera personal behövs det till smittspårningen och antalet vårdare på hälsocentralerna minskar.
För arbetsgivaren gäller det därför att från dag till dag bedöma hur man fördelar de knappa resurserna.
– Det största problemet är personalbristen. Vi har en kontinuerlig ansökningsprocess på gång, men nästan alla vikarier som vi anställer jobbar med coronarelaterade uppgifter och inte inom primärvården, säger Saurama.

Att locka flera som vill jobba inom hälsovården blir inte lättare av att mediernas rapportering ofta går ut på att beskriva hur jobbigt det är och hur utmattad personalen är.
Men det är inte hela sanningen, säger Saurama. Jobbet är också mycket givande.
– Inom hemsjukvården får man jobba självständigt och på servicehemmen är man en del av en större arbetsgemenskap. Åldringarna uppskattar ens arbete och möjligheterna till vidareutbildning och byte av arbetsuppgifter är goda.
För att frigöra den egna personalen har staden ingått avtal med de privata läkarstationerna därifrån man hyr skötare som hjälper till med vaccineringarna. Tack vare arrangemanget har stadens egen personal haft möjlighet att ta ut sina sommarsemestrar, något som har varit Sauramos och hennes chefskollegors högsta prioritet.
Staden har också gjort sitt bästa för att upprätthålla hälsocentralernas beredskap att ta emot patienter som behöver akut hjälp, men icke-brådskande ärenden har fått vänta och köerna växer. Om och när coronaläget lugnar ner sig är den stora frågan och det stora orosmomentet hur man ska klara av att sköta allt som har blivit ogjort det senaste året, säger Saurama.
Pengarna räcker inte till för att betala coronatillägg
Hälsovårdsfacket Tehy har efterlyst mera uppskattning i form av högre löner eller någon form av coronatillägg.
Ett förståeligt önskemål, men med tanke på Åbo ansträngda ekonomi, omöjligt att förverkliga, säger Saurama. Stadens budgetlunta är ingen trevlig läsning och alla övertidstimmar, kvälls- och helgtillägg gör att budgeten överskrids med råge.
Och med tanke på att alla stadens anställda ska behandlas lika, går det inte att bevilja ekonomisk kompensation till endast en yrkesgrupp, säger Saurama.
– Vad skulle i så fall de anställda inom bildnings- och socialsektorn eller småbarnspedagogiken som också har haft mycket extra jobb på grund av coronaepidemin säga?
Hon påpekar också att alla inom stadens hälsovårdssektor inte jobbar med coronarelaterade frågor och att därför är svårt att bedöma vem som är berättigad till ett coronatillägg. Frågan är inte så svartvit som kan tro.
– I princip borde alla i så fall få tillägget och då blir summan till den enskilda individen så liten att den inte gör någon glad. För stadens del skulle det i sin tur innebära en utgift på flera miljoner. Så hur gärna vi än skulle göra det, har vi helt enkelt inte råd.
Staden betalar ändå en engångssumma på 100 euro i fall personal kommer på sin fritid för att göra omedelbart coronaarbete som till exempel smittspårning eller vaccineringar.
Även om staden inte kan visa sin uppskattning i form av pengar betyder det inte att de vårdanställdas arbetsinsats skulle negligeras, säger Saurama.
– Både vårdpersonalen på fältet och deras chefer gör ett fantastiskt jobb och de är värda all respekt och uppskattning de kan få.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.