Förflytta dig till innehållet

Åborektorer vädjar: Testa barnen vid minsta symtom

Elever i årskurs 3 i Cygnaeus skola på väg ut i skogen för en lektion med Åbolands naturskola. Foto: J-O Edberg

Orsaken till att rektor Nicke Wulff i Cygnaeus går ut med en stark vädjan till familjer om coronatestning är att han hört om fall då sjuka barn inte coronatestats.

– Vi kan inte tvinga någon till test, men vi har också alla ett samhällsansvar. I värsta fall kan någon symtomfri föra smittan vidare till någons mommo eller fammo, det är sådant vi vill undvika.

Alla har inte möjlighet att jobba på distans och att föräldrar måste bli hemma från jobb då barnet väntar på testresultat kan vara en orsak till uteblivna coronatest.

– Vi var oroliga efter jullovet, men även om vi har klarat oss rätt bra är det som om en coronatrötthet blivit tydligare, säger Wulff. Men vi måste stå ut lite till.

Anja Kuusisto
Nicke Wulff i Cygnaeus skola: Vi kan inte tvinga någon till test, men vi uppmuntrar starkt till det. Foto: Anja Kuusisto

Skolhälsovårdens uppmaning är entydig

I ett brev till föräldrarna till skolans 552 barn citerar han skolans hälsovårdare. Där skriver hälsovårdarna att även ett enda symtom är en anledning till att gå på test, och att barnen måste vara hemma i väntan på testsvar.

– För de flesta är det här alldeles självklart, men inte för alla. Då måste vi fortsätta påminna om det, säger Wulff.

Detsamma gjorde Elise Kurtén, rektor i Sirkkalaskolan i sitt senaste fredagsbrev till föräldrarna.

Hon säger att hon inte har upplevt några problem med att barn med symtom skulle komma till skolan, och sjukfrånvaron har också varit liten efter jullovet.

– Men ändå skrev jag precis samma hälsning till föräldrarna, att det är viktigt att gå och testa sig.

– Att vi är en klart mindre skola än Cygnaeus, vi har cirka 260 elever det här läsåret, gör vår situation lite annorlunda men framförallt kanske det att vi verkar i många olika skolhus. Vi har också lyckats ordna maten så att endast en klass i taget använder matsalen.

Åbo har gett munskyddsrrekommendation från årskurs 6 och uppåt och det här följs i skolorna.

– Alla sexor och alla i personalen bär munskydd hela tiden, säger Kurtén.

Ett par fall i S:t Olofsskolan efter jul

I S:t Olofsskolan konstaterar rektor Christer Karlsson att det har förekommit ett par coronafall efter jullovet, men att läget i det stora hela är lugnt.

– Innan jul hade vi tre veckor distansundervisning, nu har vi kunnat jobba normalt igen. Och alla bär mask, även de elever från årskurs 4 till 6 i Sirkkala som har sin textilslöjd hos oss.

Karlsson tycker inte sig ha märkt eller hört att det skulle finnas någon tröskel till att gå på test hos elever som har något sjukdomssymtom.

– Det kan bero på att våra elever är äldre, föräldrarna behöver inte stanna hemma från jobbet även om man väntar på tonåringens testresultat.

Omöjligt följa två meters rekommendation i skolmiljön

När de muterade varianterna av coronaviruset upptäcktes i Finland har regeringen och hälsovårdsmyndigheterna skärpt rekommendationen om avstånd till andra människor. Minst två meter, talas det nu om.

Skolorna som duktigt försöker följa andra rekommendationer står handfallna inför den rekommendationen.

– Det är helt omöjligt, de borde komma på besök till en lektion hos oss och se hur det ser ut, säger Christer Karlsson.

Detsamma säger de andra rektorer ÅU har talat med; två meter i skolmiljö är omöjligt. Munskyddsrekommendationen är därför absolut, den fungerar som en regel mer än en rekommendation.

Skolhälsovårdarnas påminnelser

Coronainfektionssymtom kan förekomma antingen enskilt eller i olika kombinationer.

Typiska symtom för coronavirusinfektion är till exempel halsont, snuva, muskelvärk, huvudvärk, diarré, illamående, bortfall av smak- och luktsinne, hosta, feber och andnöd.

Testa även vid eskilda symtom. Barn måste vara hemma då de väntar på coronatestresultatet. Då får de inte gå till skolan, inte träffa vänner och inte gå på hobbyn.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter