Åboprojekt ska stoppa virus från att sprida sig på fartyg – kan bli internationell succé

Rederierna är nere för räkning efter att coronaviruset i ett års tid har pinat näringen och försatt ekonomin i gungning. Också varvsindustrin har drabbats då den internationella kryssningstrafiken står stilla och rederierna skjuter upp nya fartygsbeställningar.
Genom projektet ”Virus ombord” söker Åbo yrkeshögskola tillsammans med lokala företag nya lösningar som kan göra resandet tryggt också i tider då epidemier och sjukdomar rasar runtom i världen.
Syftet är att hitta metoder som stoppar viruset från att sprida sig och att effektivera smittspårningen, säger projektchef Jari Lahtinen.
– Man kunde till exempel använda sig av något som liknar Coronablinkern för att hitta dem som kan ha exponerats för viruset. Det handlar också om hur man bygger upp ventilationen och hur man rengör ytorna inne i fartyget.
På fartygen finns det i allmänhet sjukhytter, men också här kan det finnas skäl för förbättringar. I synnerhet på längre kryssningar kan det behövas separata karantänshytter där en insjuknad kan sitta isolerad så att viruset inte sprider sig på fartyget.

Lahtinen och hans kollegor söker nu samarbetspartners i företag som är verksamma inom teknologi- kemi- och hälsobranschen. Förhandlingarna har nyss börjat och Laitinen vill därför inte namnge något av de företag som kan bli aktuella i samarbetet.
Men inom yrkeshögskolan har man ett brett kunnande inom flera branscher och det är en klar fördel, säger Lahtinen.
– Vi kan det här med inomhusluft, skeppsteknik, hälsovård och teknologi och det finns flera företag inom samma branscher i regionen.
Yrkeshögskolan har också sådana faciliteter som behövs för att bedriva effektiv och seriös forskning inom området, säger Ilkka Rytköla som är lärare och sakkunnig vid Åbo yrkeshögskola.
– Vi kan först utföra tester i akvarier och senare i hytt- och fartygsmoduler. På det här sättet kan vi helt konkret undersöka de lösningar vi kommer fram till innan vi godkänner och går vidare med dem.
”Nya epidemier kommer säkert att bryta ut”
Projektet begränsar sig inte enbart till trafiken mellan Finland och Sverige, utan man vill också ta fram sådana innovationer som lämpar sig för den internationella marknaden, säger Lahtinen.
– Det här kan ge företagen nya exportmöjligheter och samtidigt skapa nya arbetsplatser. Det är också finansiären, Business Finlands, önskemål och målsättning.
Och om och när coronapandemin är över tar inte behovet av sjukdomsbegränsande åtgärder slut, säger Rytkölä och Lahtinen.
– Till exempel noroviruset kan ställa till med besvär på ett fartyg och tyvärr kommer säkert nya epidemier att bryta ut också i framtiden. Därför måste man vidta alla åtgärder som bara är möjliga för att hindra bakterier, virus och andra mikrober från att sprida sig.
Lahtinen tror att man i vår har lyckats hitta de företag som lämpar sig att ingå i projektet. Då kan man också gå vidare med att ansöka om tilläggsfinansiering, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.