Åboprofessor skeptisk till att ändra på vaccinationsordningen: Det leder till missnöje och gräl

Den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor, KRAR, utreder om det skulle vara skäl att ändra på vaccinationsordningen efter att riskgrupperna har vaccinerats.
I så fall skulle det vara möjligt att omdirigera vaccinet till områden med en hög incidens eller till speciellt utsatta yrkesgrupper.
Professorn i virologi vid Åbo universitet Ilkka Julkunen tycker inte att det är någon bra idé att prioritera vissa områden före andra.
– Börjar man vaccinera mera i Åbo eller Helsingfors blir det mindre vaccin kvar för övriga regioner. Det är frågan om det är värt att skapa missnöje och att regionerna börjar gräla ifall allt vaccin skickas till Helsingfors och Norra Karelen blir utan.
Situationen kan dessutom ändras snabbt. För en månad sedan var läget värst på Åland där situationen nu är under kontroll. Samma sak har hänt i Jyväskylä och i Vasa.
Ändrar man på vaccinationsordningen och prioriterar en region där incidensen i dag är väldigt hög, men där läget lugnar ner sig innan vaccineringarna kommer i gång är nyttan inte speciellt stor. Samtidigt skulle man bli tvungen att tänka om ifall smittfallen plötsligt ökar kraftigt på något annat ställe, resonerar Julkunen.
— Det är väldigt svårt att prioritera vem som ska vaccineras först, i princip borde alla finländare prioriteras.
Ska vissa yrkesgrupper prioriteras?
En annan fråga som har väckt diskussion är om vissa yrkesgrupper borde få sitt vaccin före andra. Hälsovårdspersonal och de som jobbar med coronapatienter har till stor del redan fått sitt vaccin, men bland annat lärarfacket OAJ har krävt att vaccineringen av lärare och personal i skolor och daghem måste påskyndas.
Att avgöra vilken yrkesgrupp som ska få ställa sig först i vaccinationskön är svårt att avgöra, säger Julkunen.
– Det är också ett stridsäpple. Det finns massor av arbetsuppgifter där man har närkontakt med andra människor och på byggarbetsplatserna kan det bo mycket folk i tillfälliga och trånga bostäder. Det är väldigt svårt att prioritera vem som ska vaccineras först, i princip borde alla finländare prioriteras.
Därför finns i dag ingen anledning att i nuläget ändra på den nationella vaccinationsordningen, säger Julkunen.
– Huvudsaken är att gå vidare så att riskgrupperna får sitt vaccin först av alla. Dödligheten är störst i åldersgruppen över 80 år och redan efter att man har fyllt 70 ökar risken för att insjunkna allvarligt.
Vaccineringarna framskrider
I Finland har hittills drygt 15 procent av invånarna fått sin första dos. 1,6 procent har blivit vaccinerade två gånger.
Tillsvidare har Finland fått drygt en miljon doser. Nästa vecka ska den hittills största leveransen på 238 000 doser komma till Finland. Prognosen för vecka 14 och 15 är 181 000 respektive 228 000 doser.
– Med god tur kan alla som vill ha vaccinet ha fått den första dosen och riskgrupperna sin andra till midsommaren. Helst borde 80 procent av finländarna vaccineras eftersom de nya virusvarianterna från Storbritannien och Sydafrika har visat sig vara mer smittsamma, säger Julkunen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.