Åboprästen Emma Audas vill utmana kyrkans syn på äktenskap – biskop Bo-Göran Åstrand välkomnar hennes inlägg


Emma Audas anser att det är något av ett mirakel att människor i en allt mer individcentrerad värld fortfarande väljer att gifta sig. Foto: Mikael Piippo/SPT
Evangelisk-lutherska kyrkans vigselpraxis fokuserar i dag alltför mycket på kärleksrelationen mellan makarna och på tvåsamhet, säger Åboprästen Emma Audas som forskat i kyrkans äktenskapssyn.
– Jag tror det är jätteviktigt att människor inte isolerar sig i sina parförhållanden.
Kyrkan behöver därför en djupare diskussion om vad ett äktenskap är, säger Audas, som disputerar om kyrkans äktenskapssyn vid Åbo Akademi idag torsdag.
I sin över 450 sidor långa doktorsavhandling studerar Audas vilken äktenskapssyn som uttrycks i Evangelisk-lutherska kyrkans officiella dokument, och vad den synen grundar sig i.
Hon säger att hon ser motstridigheter och otydligheter i kyrkans officiella linje.
– Kyrkan viger till exempel inte samkönade par, och motiverar det ibland med att äktenskapet är till för man och kvinna eftersom äktenskapet har ett reproduktivt syfte. Men många tycker att tanken om att äktenskapet har en reproduktiv uppgift är ganska diffus, bland annat för att kyrkan viger ålderstigna par och för att det är en central tanke inom kyrkan att också de som inte kan få barn har fullvärdiga äktenskap.
Kompletterar män och kvinnor varandra?
Ett annat argument som kyrkan använt mot samkönade äktenskap är att män och kvinnor kompletterar varandra genom sina olika egenskaper.
– Då är den naturliga följdfrågan vilka de egenskaperna är, men det vill ingen svara på. Det vill kyrkan inte prata om men man kan inte bara säga något sådant utan att komma med konkreta exempel, särskilt inte som påståendet får så stora konsekvenser, säger Audas.
Audas påpekar att många av de officiella kyrkliga dokument som hon studerat är nästan tio år gamla och att kyrkan eventuellt är försiktigare med att uttala sig om skillnader mellan män och kvinnor i dag.
”Diskussionen är ganska låst för tillfället”
Vasabördiga Audas är själv tillförordnad församlingspastor vid Åbo svenska församling och studentkaplan i Åbo. Hon säger att ett syfte med hennes doktorsavhandling är att hjälpa kyrkan hitta nya vägar framåt i diskussionen om äktenskapet.
– Diskussionen är ganska låst för tillfället. Det finns en konservativ sida som säger vissa saker och som har sagt samma saker i flera år, och så finns det en liberal sida som säger vissa saker och som har upprepat samma argument lika länge. Min förhoppning är att föra samtalet vidare åt ett annat håll som i bästa fall är mer fruktbart.
Egentligen tycker Audas att det är synd att äktenskapet, och i synnerhet samkönade äktenskap, blivit en så stor tvistefråga.
– Det har tyvärr blivit så att äktenskapet är den stora teologiska frågan i kyrkan i dag. Jag säger tyvärr för att jag inte tycker det är en jättecentral fråga om man jämför med mycket annat som kyrkan skulle kunna diskutera. Nu är i stället äktenskapet det som det skrivs om hela tiden, det som det bråkas om och också det som för tillfället mest hotar kyrkans enhet.

Vasabördiga Emma Audas började studera teologi vid Åbo Akademi år 2006 och prästvigdes år 2012. Foto: Mikael Piippo/SPT
Fokus på tvåsamhet ett problem
Enligt Audas fokuserar Evangelisk-lutherska kyrkans vigselpraxis i dag i väldigt hög grad på kärleksrelationen mellan makarna och på tvåsamhet. Det är ett problem, säger hon.
– Jag tycker att kyrkan borde utmana en för romantisk syn på äktenskapet. Det är ett stort problem i dag att vi förväntar oss att vår partner ska göra oss lyckliga, att vi lägger hela vår trygghet och identitet i våra parrelationer.
– Jag tycker det skulle vara viktigt att kyrkan säger att vi behöver sluta avguda vår parrelation för att vi ska kunna leva på ett bra sätt med varandra. Det skulle vara en bra poäng.
”Inte bara en myshörna för två”
Audas säger att det finns risk för att en alltför romantisk syn på äktenskapet leder till att gifta par blir isolerade enheter som enbart fokuserar på varandra och sin kärlek för varandra.
– En viktig tanke i min forskning är att äktenskap är till för att tjäna någonting utanför sig självt. Det är inte bara en myshörna för två. Men jag vill inte bestämma vad äktenskapet är till för. För många är det självklart att det är till för att uppfostra barn och bra typer till världen. Det är ett sätt att finnas till för andra, men det finns också andra sätt.
– Äktenskap kan också finnas till för att skapa grunden för ett hem där främlingen välkomnas, för att rädda regnskogar eller vad som helst. Det finns många saker som människor gör med den kreativitet som många upplever att föds när man lever tillsammans med någon annan.
”Vår uppgift är att finnas till för andra”
Därför tycker Audas att kyrkan kunde hjälpa människor att se vad de kan göra tillsammans och hur de kan bidra till något utanför det egna parförhållandet och den egna familjen.
– I vigselformuläret talas det väldigt lite om parets relation utåt. Det målas snarare upp en distans mellan paret och resten av världen. Jag tror det är jätteviktigt att människor inte isolerar sig i sina parförhållanden.
– Vad är det för uppgift vi har som kristna och som kyrka i världen? Vår uppgift är att finnas till för andra än oss själva, och då kan vi inte isolera oss. Om man frågar en individ hur man ska bli lycklig är standardsvaret att man ska finnas till för andra människor. Jag tycker att samma svar borde gälla för parförhållanden.

Bo-Göran Åstrand, biskop i Borgå stift, säger att Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland måste finna en lösning på tvisten om samkönat äktenskap. Foto: Sören Jonsson/SPT
”Ett skriande behov av det här”
Bo-Göran Åstrand, biskop i Borgå stift, känner till Emma Audas doktorsavhandling och tar emot den med öppna armar.
– Det är mycket värdefullt ur ett kyrkligt perspektiv att vi får ett grundligt studium av äktenskapsbegreppet som, vilket avhandlingen också visar, inte är så svartvitt som man också från kyrkligt håll ibland vill hävda. Jag skulle nästan säga att vi hade ett skriande behov av det här, säger Åstrand.
Apropå tanken att kyrkans äktenskapssyn bidrar till att gifta par isolerar sig säger Åstrand att han visserligen kan tänka sig att äktenskapet uppfattas som en gemenskap som är mer sluten än öppen, men att han under sin karriär som församlingspräst också sett en utveckling mot det motsatta.
– Unga par i dag verkar verkligen värna om sina vänner och ha ett öppet hem. Den trenden tycker jag har varit väldigt tydlig bland unga, åtminstone i de kretsar jag rört mig i som präst.
Emma Audas disputerar med sin avhandling Det heliga äktenskapet klockan 13 på torsdag i auditorium Ringbom i Åbo Akademis byggnad Axelia. Professor Ola Sigurdson vid Göteborgs universitet är opponent och professor Mikael Lindfelt vid Åbo Akademi är kustos.
Emma Audas
Född: I Vasa den 20 juli 1987. Bor i Åbo.
Utbildning: Teologie magister från Åbo Akademi 2012. Disputerar i systematisk teologi vid Åbo Akademi den 16 januari.
Arbete: Prästvigdes 2012. Arbetar som tillförordnad församlingspastor vid Åbo svenska församling och som studentkaplan i Åbo.
Mikael Piippo/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.