Åbopolitiker: Inga problem att sitta på två stolar – men tidsbrist är en utmaning

Hur ser några av Åbopolitikerna på sin dubbla roll då de samtidigt sitter både i Åbo stadsfullmäktige och i välfärdsområdets fullmäktige?
De grönas Janina Andersson säger att tiden och inte innehållet som är det största problemet.
– Jag sitter ju dessutom med i välfärdsområdets styrelse och är ordförande för revisionsnämnden i Åbo. Jag har åtagit mig de här uppdragen, men börjar märka att tiden inte räcker till. Det krävs en stor insats.

I april jobbade hon 41 timmar på arbetstid, det vill säga mellan klockan 8 och 16 för välfärdsområdets styrelse, vid sidan av sitt egentliga arbete.
– Men man lär sig mer hela tiden och allt hänger ihop. Samtidigt måste man hinna sätta sig in i ärendena.
I och med att hon sitter i välfärdsområdets styrelse för De gröna ser hon det som sin uppgift att vara uppdaterad om ärendena som behandlas där. Så litar hon på att de partikolleger som sitter i stadsstyrelsen i Åbo har koll på ärendena där.
Åbo gör det som är bäst för helheten
När det gäller frågan om vårdfastigheterna betonar Janina Andersson att Åbo stad har beslutat att de ska säljas.
– Jag tycker att man i Åbo har försökt fundera på vad som är bäst för helheten. Viljan i Åbo är stark att välfärdsområdet ska fungera.
”Åbo är en ansvarslös fastighetsägare”
Kaija Hartiala, Samlingspartiet, som också sitter både i Åbo stadsfullmäktige och i välfärdsområdesfullmäktige samt i välfärdsområdesstyrelsen, säger att Åbo stad har varit en ansvarslös fastighetsägare.
– Titta bara på alla skolor och daghem som staden har låtit bli att underhålla så att de är i så eländigt skick att något per vecka måste stängas och evakueras. En professionell fastighetsägare tar ansvar för sina fastigheter, ser över dem regelbundet och ser till att de är i skick. Det har Åbo inte gjort, utan man har låtit dem förfalla.

Hon säger också att Åbos hyror är höga jämfört med andra.
– Jag tror att välfärdsområdet kan hyra dem förmånligare av en stor och professionell fastighetsinvesterare som till exempel svenska Hemsö, som redan tidigare har köpt fastigheter av Åbo.
Hartiala har bland annat varit ordförande för nämnden för fostran och undervisning i flera år.
– Vi skrev till stadsstyrelsen och krävde ett system där staden kontrollerar skicket på sina fastigheter.
Staden har skjutit upp underhållet så länge, så det är bara bra om någon professionell fastighetsägare nu tar över.
Inga intressekonflikter
Hon säger att det inte finns några intressekonflikter mellan staden och välfärdsområdet.
– Välfärdsområdet ska ge service till medborgarna från årsskiftet. Till dess är det staden och sjukvårdsdistriktet som ska ge den servicen. Nu beslutar vi hur strukturerna ska se ut och då behövs människor med lång erfarenhet både politik och av vården. Jag jobbar fortfarande som barnläkare vid en av de privata läkarstationerna i Åbo och har varit med i politiken länge.
Deltar inte om risk för jäv
VF:s Jaakko Lindfors sitter förutom i Åbo stadsfullmäktige och välfärdsområdesfullmäktige också i stadsstyrelsen i Åbo.
– Om det finns en risk för jäv deltar vi inte i beslutsfattandet. Jag deltog till exempel inte i stadsstyrelsens beslut att fastigheterna skulle säljas. Men det blir sällan juridiska utmaningar i fullmäktigerollen. Och för mig är det ganska enkelt: min uppgift är att övervaka allmänhetens intressen i bägge fullmäktige.
Han tror inte att det kommer att uppstå motstridiga intressekonflikter, eftersom välfärdsområdet tar över stadens uppgifter först från årsskiftet.
– Efter det har staden och välfärdsområdet skilda uppgifter. Då är risken för intressekonflikt liten. Det här året är ett undantag då intressen kan gå på varann.

Större risk för konflikt mellan partierna
Samtidigt säger han att risken för konflikt är större mellan partierna än mellan olika organ.
– VF är till exempel för en rättvis löneharmonisering så snabbt som möjligt när det gäller vårdpersonalens löner, men det finns andra partier i Åbo som inte vill höja lönerna i år. Olika partier har olika intressen.
När det gäller fastigheterna vill han att de hålls i stadens ägo.
– Både med tanke på staden och välfärdsområdet vill jag att de hålls i offentliga händer. Staden skulle som ägare få en förutsägbar och ganska rejäl hyresinkomst, vilket vore bra.
Samtidigt ser han en risk för ett privat monopol, om till exempel fastighetsinvesteraren Hemsö, som köpte fastigheter av Åbo stad redan 2019, köper fler fastigheter.
– Då får vi ett fastighetsmonopol i få händer. Utan konkurrens finns risken att hyran för välfärdsområdet stiger.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.