Förflytta dig till innehållet

Åbopolisen kör nu med bepansrat fordon – det handlar inte bara om ökad beredskap utan också om arbetsskydd

Med den här kan vi rädda andra och oss själva, sade överkonstapel Kristian Michelsson då bilen presenterades för pressen på måndagen. Foto: Stefan Holmström


Fordonen är inte för att demonstrera beredskap – utan för situationer där poliser behöver skydda sig själva. Ungefär så kan man sammanfatta budskapet då Polisinrättningen i Sydvästra Finland presenterade sin nya bepansrade bil i går.
– Vi har varje vecka – ja, nästan varje dag – uppdrag där vapen är inblandade på något sätt, säger biträdande polischef Teijo Ristola.
Ristola betonar arbetssäkerheten. Med det nya fordonet kan polisen agera i situationer där man tidigare kanske tvingats vänta på assistans i form av arméns Pasi-fordon.
– Med den här kan vi köra ända fram utan att oroa oss för skott.
Ristola påminner om skottdramat där en man besköt en polisbil med en Suomi-maskinpistol i Salo 2015. Det var mirakulös tur att poliserna inte träffades, säger Ristola.

Införskaffningen av den nya bilen, som också ska användas i rutinpatrullering, handlar om arbetsskydd, säger biträdande polischef Teijo Ristola. Foto: Stefan Holmström


Den tekniska utrustningen inuti skiljer sig inte från normala polisbilar, det är bepansringen som gör bilen speciell.
– Vad jag vet har poliser i andra nordiska länder inget motsvarande. De har nog specialfordon, men inte med motsvarande skyddsnivå, säger kommissarie Joonas Tikka.
Så värst exakta uppgifter kom Tikka inte med då han redogjorde för fordonets egenskaper. Bepansringen är ”tillräcklig”, enligt honom.
– Den ska stoppa allt som vi rimligtvis kan bli beskjutna med under fredstid.
Polisstyrelsen har definierat skyddsnivån med att bilen klarar ”finkalibrig eld”
– Det handlar inte om att militarisera polisen. Det handlar om att vi kunna ta oss till ställen som andra tar sig bort från, säger Tikka.

Kristian Michelsson börjar på nytt i bilskola för att få rätt att köra den nya bjässen. Foto: Stefan Holmström


Det nya fordonet har redan varit ute på sina första uppdrag, men det behövs en hel del fortbildning innan det används på heltid.
– Jag har inte fått köra den än, för min bilskola börjar imorgon (tisdag), säger överkonstapel Kristian Michelsson.
Att köra bilen kräver lastbilskörkort och specialutbildning. Hur många som ska få sådan förblir oklart: ”tillräckligt” många är svaret också här.
– Det här är ett terrängfordon med lite hårdare stål. Bilen har sin plats i vissa situationer, som vapenhot. Med den här kan vi rädda andra och oss själva, säger Michelsson, som är gruppchef för polisens regionala Vati-grupp.
”Vati” står för ”vaativat tilanteet”, det vill säga krävande uppdrag.

Inuti är den nya bilen utrustad med samma teknik som andra polisbilar. Foto: Stefan Holmström


Utöver vapenhot är bilen såklart också ämnad för allvarligare uppdrag. Polisstyrelsen talar om en ”förbättring av den operativa kapaciteten samt beredskapen för insatser vid terrordåd”. Men också här handlar det om att finnas till hands, inte skylta med beredskap, säger Ristola.
– Det är inte så att vi parkerar bilen under Brinkalahusets balkong när julfreden utlyses, säger han.
En bepansrad bil väcker såklart känslor, medger Ristola. Han betonar därför att bilen kommer att användas i ordinär regelbunden patrullering och i rutinuppdrag.
– Den här ska inte stå i garaget utan vara ute. Polisen fungerar så att den första patrullen som är på plats också sköter uppdraget. Det handlar alltså inte automatiskt om något allvarligt om man ser den.

Väger över fem ton

Bilen är en Mercedes-Benz, av G-serien (G står för ”Geländewagen”, terrängfordon).
Den exakta modellbeteckningen är G280 CDI LAPV 5.4.
Bilen är automatväxlad och har en tre liters V6-dieselmotor med turbo.
Bilen väger 5,4 ton och är registrerad för fyra personer
Priset för en bil är cirka 400 000 euro. Pengarna kom i en tilläggsbudget 2018.
Källa: Polisstyrelsen

 

Den här pansarbilen, med ram från Åbo, står numera i pansarmuseet i Parola. Bilden är från Åbopolisens arkiv och polishistoriken (del 2) ”Maakuntaa ja yhteiskuntaa palvellen: Turun poliisi 1918-2016”.

Åbo med på ett hörn redan då polisen fick sin första pansarbil

För åttio år sedan byggde Åbovarvet Crichton-Vulkan ramen för ett pansarfordon för Rörliga polisen. Bilen byggdes av Suomen Autoteollisuus, senare blev känt som Sisu. Bilen hade ett inhemskt maskingevär och däck av kompakt gummi.
Fordonet användes till 1951, då det överlämnades till Försvarsmakten, som byggdes om det till en kranbil. Pansarskalet bevarades, vilket möjliggjorde en restaurering 1997. Fordonet står nu på Parola pansarmuseum i Tavastehus.
Källa: Uusi Suomi, Wikipedia, polishistoriken ”Maakuntaa ja yhteiskuntaa palvellen: Turun poliisi 1918–2016”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter