Förflytta dig till innehållet

Åbonde gör mode med färger och kvalitet – butiken flyttar från gästhamnen i Nagu till Kaptensgården

Svanhild Åbonde med några av sina designplagg i Kaptensgården, Nagu. Foto: Annina Suominen


– Jag använder sällan konstfiber, oftast naturfiber. Den sortens linne jag använder har väldigt bra kvalitet och skrynklar inte, det är starkt. Siden är alltid skönt att ha på sig, det är vackert. Den handvävda bomullen är ekologisk, underbar men svår att få tag på.
Det säger Svanhild Åbonde om sina favorittyger. De flesta av hennes plagg är gjorda av dem.
Vi träffas i Kaptensgården i byn Risis, det över hundra år gamla huset där Nagus första folkskola fanns en gång i tiden. Här har Svanhild Åbonde bott periodvis sedan 1970-talet.
Nu i maj flyttar hon sin butik från Nagu gästhamn till Kaptensgården, där hon också ska driva café, bed & breakfast samt kursverksamhet.
Sedan drygt tjugo år tillbaka bor Åbonde från november till april i det afrikanska landet Benin, där hon tillverkar merparten av sina kläder tillsammans med fem anställda.
Hon är född i Nykarleby. Efter studenten studerade hon marknadsföring och språk vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors.
Känslan för att tillverka och designa kläder har hon sedan barnsben, så det var ingen slump att hon till sist valde den banan.
Hon har haft butiker i Helsingfors, Åbo och Stockholm. På 90-talet började hon i stället ta sig an olika designuppdrag i u-länder som Botswana, Zimbabwe och Lesotho.
I Nigeria kom hon i kontakt med folk som tillhörde Yorubastammen. Hon fick lära sig deras speciella sätt att göra mönster och färga tyg – en konst som stammen utvecklat i århundraden.
I korthet fungerar det så här: Man syr plagget i vitt tyg och täcker det med vax enligt vilket mönster man vill ha. Sedan färgas plagget, varefter vaxet kokas bort och plagget torkas och stryks.
– Det är bra att göra arbetet i ett varmt land, för man måste vaxa och koka bort vaxet utomhus på grund av ångorna, säger Åbonde.
I stort sett kan hon och de anställda sy sex stycken plagg per dag, och när det är vaxning på gång vaxa fem plagg om dagen.
– Det blir knappt några tygrester kvar heller. Vi funderar och klipper därefter.
– Att sy plaggen i Benin är förstås billigare, men arbetstakten är en helt annan och dessutom finns inte den hantverkskunskap i Finland som behövs. Det här är mitt eget u-landsprojekt.
Kläderna är kända för sina klara färger och spännande mönster.
Inspiration hittar Åbonde bland annat när hon dricker kaffe och tittar på folk på torget i byn Grand Popo där hon bor, eller på konstutställningar i Paris eller Stockholm.
– Jag tänker väldigt lite på mig själv när jag designar kläder. Jag tittar på andra och funderar på vad som passar dem. Det är mera fokus på rätt färg till rätt person och personligheter. Mina plagg är alltid unika, de är konst.
Färgerna är äkta och kommer från Mali. De håller åratal bara man sköter plaggen rätt.
Afrikanskt mode har ofta för grälla färger för nordbor enligt Åbonde, som gärna dämpar grällheten med till exempel svart batik.
När vi träffas har Åbonde just kommit hem från en hantverksmässa i Jyväskylä. Mässan Käden taidot i Tammerfors samt Kvinnornas julmässa i Helsingfors hör till de viktigaste då det gäller hennes försäljning.
Åbonde bedömer också numera Afrika som en potentiell marknad trots att hennes plagg är dyra.
– Det händer massor i Afrika som folk inte känner till, det finns stora möjligheter där. Invånarna börjar ha pengar och turismen ökar lavinartat.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter