Åboledd forskargrupp först att hitta bevis för dubbelt svart hål

En internationell grupp av stjärnforskare, ledd från Åbo universitet, hittade för första gången någonsin signaler från de två svarta hål som kretsar kring varandra i mitten av galaxen OJ 287, skriver universitetet i ett pressmeddelande.
De två hålen i mitten av OJ 287 är det mest undersökta av alla kända dubbla svarta hål. Sett från jorden är hålen så pass nära varandra att de ser ut som ett enda svart hål, och det är endast genom att upptäcka signaler från de två skilda hålen som man kan särskilja dem – och det är alltså det som den Åboledda forskargruppen nu har gjort.
Båda de svarta hålen har miljarder gånger mer massa än solen.
Tur och träget arbete att tacka
Galaxen OJ 287 finns i stjärnbilden Kräftan, ungefär fem miljarder ljusår från jorden, och har varit känd sedan 1888. För över 40 år sedan hittade stjärnforskaren Aimo Sillanpää vid Åbo universitet beteendemönster i galaxens mitt som gjorde att han drog slutsatsen att där finns två svarta hål.
Tack vare energiutbrott, som uppstår när det mindre svarta hålet korsar banan för det större, har forskarna sedan 1980-talet med ojämna mellanrum kunnat följa dess bana. Fram tills nu har ingen ändå lyckats registrera signaler från det.
Att forskargruppen nu lyckats med att registrera strålning beror på två saker: mera intensiv bevakning av OJ 287 – och tur.
– Varför vi inte tidigare har lyckats registrera ett dagslångt energiutbrott? Galaxen har fotats från 1888 och har följts intensivt sedan 1970, Tydligen har vi bara haft otur. Ingen har tidigare observerat galaxen de nätter när den har haft sitt dagslånga utbrott, säger professor Mauri Valtonen , som lett projektet i samarbete med Achamveedu Gopakumari vid indiska TATA Fundamental Research.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.