Förflytta dig till innehållet

Åbolänningar på SFP:s partidag lyfter psykisk ohälsa, vårdarbrist, oro för Kårkulla och Skärgårdshavet

Arkiv/Carina Holm
partidagsdelegater sitter i ett auditorium
SFP:s partidag fortsätter i mässcentret i Åbo med allmänpolitisk debatt på söndagsförmiddagen.

Disa Kneck-Möller, SFP:s partidagsdelegat för Svenska kvinnoförbundet, Pargas, lyfte frågan om psykisk ohälsa för en speciell grupp i sitt inlägg i den allmänpolitiska debatten.

Debatten fortsatte på söndagen under SFP:s partidag i mässcentrum i Åbo.

— Jag tänker på människor med en lindrig intellektuell funktionsnedsättning som samtidigt lider av psykisk ohälsa. I dag är det lite oklart om de hör till den psykiatriska vården eller till handikappservice.

kvinna i auditorium ler mot kameranCarina Holm
Disa-Kneck-Möller, Svenska kvinnoförbundet, Pargas.

Kneck-Möller sade också att deras psykiska ohälsa lätt förbigås, eftersom de har en intellektuell funktionsnedsättning.

— Risken finns att de blir utan hjälp. Glöm inte bort dem i välfärdsområdena, sade hon.

Pekade på vårdarbrist redan i fjol

Regina Koskinen, SFP i Pargas, lyfte upp vårdarbristen i sitt inlägg.

— Mycket av det jag sade för ett år sedan på partidagen är fortfarande ett problem. Bristen på vårdare är ett problem till exempel för närståendevårdare som i sommar inte kan få den hjälp av intervallplatser som de behöver för att orka.

kvinna i partidagstalarstolCarina Holm
Regina Koskinen, SFP i Pargas.

Koskinen betonade också att det inte är en hållbar lösning där man har gått in för att lösa vårdarbristen med konstant övertid.

— Vi måste vända trenden när det gäller att allt färre söker sig till vårdarutbildningar. Det här är ett problem som inte löser sig av sig självt. Vi får inte låta välfärden falla sönder, vi måste ge vårdbranschen det lyft den behöver.

Oro för Kårkullaklienternas framtid

Märta Marjamäki, SFP i Nådendal och tidigare omsorgsdirektör för Kårkulla, uttryckte sin stora oro för hur det ska gå med specialomsorg på svenska i de nya välfärdsområdena.

— Vi måste kunna garantera sakkunniga tjänster på svenska. Det fungerar inte med tvåspråkiga lösningar för de här människorna. Vi måste hålla ihop det specialistkunnande som i dag finns vid centret i Pargas och för det krävs det en viss volym.

kvinna med konferenslapp runt halsenCarina Holm
Märta Marjamäki, SFP i Nådendal.

Kårkulla med sina 1 300 servicetagare och ett befolkningsunderlag på 250 000 invånare splittras på åtta olika välfärdsområden.

— Om vi splittrar den svenska specialomsorgen för personer med intellektuell funktionsnedsättning finns det inte underlag för det svenskspråkiga specialkunnandet på sikt. Välfärdsområdena ska förhandla med Egentliga Finlands välfärdsområde, men så har inte skett, utan olika välfärdsområden utvecklar egna modeller.

Hon fick medhåll av minister Thomas Blomqvist som bland annat sitter med i regeringens social- och hälsovårdsutskott.

— Det finns en lag som förpliktigar välfärdsområdena att tillsammans sköta de här specialtjänsterna.

Sårbara Skärgårdshavet

Tomas Björkroth, vice kretsordförande och SFP i Pargas lyfte fram Skärgårdshavet och dess sårbarhet.

— Vi måste våga välja. Vi kan inte planlöst försöka alla problem samtidigt. Åbo har vågat välja att fokusera på klimatåtgärder och då kan man samtidigt hantera problem som den biologiska mångfalden och användningen av naturresurser.

man med glasögon och grå kavaj med auditorium i bakgrundenArkiv/Carina Holm
Tomas Björkroth, SFP i Pargas.

Björkroth sade också att han hoppas att Pargas i sitt kommande klimat- och miljöprogram fokuserar på Skärgårdshavet.

— I Skärgårdshavets biosfärsområde lever 3 500 människor i modern samverkan, och här vill jag understryka modern, samverkan med naturen. Här har man vågat välja att skydda människans koppling till naturen. Vi behöver ta ställning till frågor som berör hur människor lever och kan få sin utkomst i ett bra samspel med en sårbar natur.  Vi är tvungna att ta ställning till utmaningar som avfallshantering och cirkulär ekonomi, nedskräpning och så vidare. 

Han hoppades också att SFP skulle jobba för ett energiprogram med lösningar som passar just Finland. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter