Åboländska mikrobryggerier förbereder sig för ny alkohollag – ”Först till kvarn får mala”

I dag stadfästes den nya alkohollagen, som träder i kraft 1 januari 2018. De åboländska bryggerierna har bråttom att anpassa sig så att de kan dra fördel av förändringarna. För det är en till största delen positiv förändring för dem.
– Det kom lite överraskande att lagen träder i kraft redan i januari, i början talades det om mars. Man måste ju inte förändra verksamheten enligt den nya lagen, men det riskerar bli så att först till kvarn får mala, säger Jonas Sahlberg på Kimito Brewing.

Tre åboländska hantverk. Radbrew, Kimito Brewing och Rousal brygghus.
I och med den nya alkohollagen får bryggerierna sälja direkt från bryggeriet, vilket S:t Karinsbryggeriet Radbrew, Rousal brygghus på Rosala och Kimito Brewing alla ser fram emot. Men det lär inte hända på direkten, eftersom villkoren för hur direktförsäljningen ska gå till ännu inte är helt klara.
– Vi vet ännu inte vilka system och rättigheter som krävs, hur det övervakas av myndigheterna och så vidare. Måste vi till exempel ha ett skilt utrymme med egen dörr för försäljningen? Det är mycket som ännu är oklart. Men vi vill ha hur som helst ha igång bryggeriförsäljningen innan slutet av april, så att vi är redo för sommarturismen, säger Sahlberg.

Jonas Sahlgren från Kimito Brewing. Privat bild.
Radbrew brygger i S:t Karins, men bryggeriet har också en bar på Nylandsgatan i Åbo. Tanken är att kunderna ska kunna köpa med sig öl hem från båda ställena.
– Det här har vissa mikrobryggerier väntat på i 20 år, så det är väldigt välkommet, säger Patrik Niskanen på Radbrew.
Patrik Laine på Rousal brygghus håller med om att direktförsäljningen från bryggerierna är en positiv överraskning. Också där siktar man på att bryggeribesökarna ska få köpa med sig ölflaskor så fort det är möjligt.
Den nya alkohollagen tillåter också en högre alkoholprocent på 5,5 procent i butiksölen. Alla de tre ovannämnda bryggerierna har i nuläget produkter både i matbutiker och på Alko. Den högre alkoholprocenten leder ändå inte till några omedelbara förändringar.
– Ingen hinner brygga ny, starkare öl till första januari, men de av våra produkter som ligger under den nya alkoholhalten ska börja säljas i butik. Sortimentet kan också komma att förändras så att vi satsar på ett mindre antal produkter, berättar Niskanen.

Patrik Niskanen på Radbrew. ÅU-foto.
De flesta av Rousals produkter är redan nu under den tillåtna alkoholstyrkan, men i och med lagändringen kan de också sälja sin pale ale i matbutik. På Kimito Brewing säger Jonas Sahlberg att man siktar på att få ut starkare öl i butikerna till februari.
– Men vi justerar inte alkoholstyrkan på de ölsorter som redan säljs i matbutik, eftersom vi tror att många vill ha just mellanöl av pilsnertyp. Man vill kunna dricka en öl och ändå ta bilen efteråt. Däremot kommer våra öl av aletyp, som kräver mer alkoholstyrka, att säljas i butik, säger Sahlberg.
Hur påverkas mikrobryggeriernas konkurrensmöjligheter av att starkare öl får säljas i butik?
– Det är tudelat. Dels kan man sälja öl som är så stark som öltypen kräver, dels öppnas marknaden för utländska konkurrenter som tidigare inte har satsat på Finland eftersom deras öl har varit för stark för matbutikerna. Så det är svårt att säga exakt hur det påverkar mikrobryggerierna, menar Laine.

Patrik Laine på Rousal brygghus. ÅU-foto.
Sahlberg är inne på samma spår, men tillägger att den nya lagen skapar förutsättningar för en växande ölturism. Därför menar han att kommunernas turism i förlängningen är den stora vinnaren, i hans fall Kimitoön där det redan idag finns två mikrobryggerier.
– Bryggeribesökarna äter på restaurang och kanske övernattar inom kommunen. Det ger viktiga synergieffekter.
Fredrik Häggman
Fredrik.haggman@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.