Åboländska läktarstödet bättre än någonsin – se bilder på hejarklackarna här!


Ines Järvinen, Catina Sandström och Jamilah Ranta-Aho hejar fram Kirjala skola till topplaceringar. Foto: Fredrik Häggman
För de åboländska lågstadierna har budgeten oftast satt stopp för att skicka hejarklackar. Men nu när karnevalen ordnas på hemmaplan var det många skolor – både små och stora – som satsat på extra läktarstöd.
Kirjala skola är med cirka 60 elever en liten skola, men trots det ställer skolan upp med en klack på närmare 15 elever.
Jamilah Ranta-Aho, 9, Catina Sandström, 9, och Ines Järvinen, 8, har tragglat ramsor varje onsdag inför karnevalen. Järvinen ska också ut på löparbanorna utöver hejandet.
Ni står bredvid bland annat Skräbböle skola, hejar ni på andra Pargasskolor också?
– Nä, bara Kirjala, säger Ranta-Aho med ett leende.

Kimitoskolornas hejarklack. Inne i maskotdräkten finns Alva Söderholm, som inte tycker att det är för svettigt trots solen och värmen. Foto: Fredrik Häggman
Kimitohejarklacken – komplett med maskoten Islatrollet – hörde till stadions större och mer ihärdiga.
Hejarklacken är gemensam för alla skolor på Kimitoön och ramsorna har skolornas elever skrivit tillsammans.
Hur går det då att samarbeta med de andra skolorna?
– Det går nog bra, även om vi hejar mest på Västanfjärd, säger hejaklacksledarna Alicia Fredriksson och Freja Storgård-Taipale från just Västanfjärdskolan.

Benjamin Ahti, Alfons Brachet och Simon Soikkeli. Foto: Fredrik Häggman.
S:t Karins svenska skola hade inte en officiellt anmäld hejarklack, och har inte heller någon sådan tradition.
Men nästa alla skolans 180 elever på plats, och en del av dem hade övat in några hejaramsor. För många av S:t Karinseleverna, såsom Benjamin Ahti, Alfons Brachet och Simon Soikkeli, var det första gången på Stafettkarnevalen.
– Det är nog jättefint att vi får vara så många här och inte behöver sitta så länge i buss, tycker Ahti, som liksom de andra två gärna åker på Stafettkarneval igen.

Juliana Jeroanis, Lilian Vartio, Juliana Destelle, Lotta Wulff, Rozhan Mahmoudi och Thilde Hagelborg. Foto: Fredrik Häggman.
Juliana Jeroanis, Lilian Vartio, Juliana Destelle, Lotta Wulff, Rozhan Mahmoudi och Thilde Hagelborg från Sirkkala Skolas hejarklack tror att hemmafördelen kan vara avgörande i hejaklackstävlingen.
– Vi känner till stadion och har övat mycket, säger en av dem.
Dessutom har vi bättre ramsor och även om vi inte är flest så låter vi högt.
Hur mycket har ni övat?
– Mycket. Det har varit både roligt och tungt, men nu är det mest roligt, menar flickorna.

Cygnaeus skolas klack. Foto. Fredrik Häggman

Anni Jokinen och Iris Nurmi från Cygnaeus skola. Foto: Fredrik Häggman.
Cygnaeusklacken är lite mindre än Sirkkalaklacken då ÅU hälsar på, men den kommer ännu att växa. När skolan slutar för fredagen kommer resten av eleverna och under lördagen är alla elever på plats.
– Vi räknar och hjälper till med stora rörelser för att alla ska hålla takten, berättar hejarklacksledarna Iris Nurmi och Anni Jokinen.
Ni står bredvid Kimitoskolorna. Är ni rivaler?
– Nä, inte mer än med någon annan, tycker flickorna.

Jakob Båge, Nico Virtanen, Felix Westerlund och Arne Schütt. Foto: Fredrik Häggman
Kyrkbackens skola i Nagu och Skärgårdshavets skola i Korpo har ställt sig under resultattavlan och hejar tillsammans på varandra.
Jakob Båge, Nico Virtanen, Felix Westerlund och Arne Schütt har satt sig i bussen till stadion klockan elva.
– Det är nice att Stafettkarnevalen är på Paavo Nurmis stadion i år. Jag tycker det är bättre stämning än på Olympiastadion nu när alla platser är fyllda.
Vinnaren i lågstadiernas hejarklackstävling presenteras klockan 19.55 i kväll. Vinnaren i maskottävlingen presenteras klockan 19.50.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.