Åboländska kulturskolor under gemensamt paraply


Lättare att hitta. Aktörerna inom den grundläggande konstutbildningen i Pargas (och omnejd) hittas gemensamt på webben. Från vänster Auri Norrman, Stella Tiisala, Linda Åkerlund, Paola Fraboni, Miro Jerohin, Lena Långbacka, Ilari Hongisto, Mecki Ruokolahti och Eliisa Riikonen. Foto: Mikael Heinrichs
Sex olika utbildare inom den grundläggande konstundervisningen i Åboland har lanserat en gemensam webbplats, där man hittar all väsentlig information om de olika utbildningsmöjligheterna på ett och samma ställe.
Åbolands hantverks verksamhetsledare Eliisa Riikonen konstaterar att det har varit svårt att hitta samlad information från flera små aktörer som erbjuder sådan utbildning som faller inom ramen för den grundläggande konstutbildningen med möjlighet till examen.
– Idén föddes egentligen då Stella Tiisala från konstskolan Pictura frågade mig om vi kunde samarbeta på något vis kring den saken och så började vi spåna vidare. Många av oss verkar åtminstone delvis i samma utrymmen och också därför känns det naturligt att samarbeta, säger Riikonen.
De sex aktörer som nu samarbetar erbjuder grundläggande konstutbildning på svenska (och på finska) i Pargas, Kimitoön, Åbo och S:t Karins.
– Den informationssida vi nu lanserar är en rätt statisk sida som sedan ska leda den som är intresserad vidare till de olika aktörernas egna webbplatser. Dessutom lyfter vi fram Facebookflödet, berättar Lena Långbacka från Sydkustens landskapsförbund.
Kulturskolor i Åboland
- Hantverksskolan Hanttis (Åbolands hantverk) med verksamhet i Pargas och Kimito
- Sydkustens ordkonstskola med verksamhet i Åbo och Pargas*
- Åbolands teaterskola med verksamhet i Åbo och Pargas
- Musik- och bildkonstskolan Art-Dur med verksamhet i Nagu och Korpo
- Konstskolan Pictura med verksamhet i Pargas
- Musikinstitutet Arkipelag (musik, dans) med verksamhet i Pargas, Kimito och S:t Karins
* ordkonstundervisningen i Pargas är inte ännu en del av den grundläggande konstundervisningen
Musikinstitutet Arkipelag är den enda av aktörerna som kan klassas som stor med sina totalt över 900 elever. Arkipelag är också den enda av de sex skolorna som får statligt stöd, de övriga hankar sig fram på understöd från olika fonder, kommuner samt deltagaravgifter.
Hantverksskolan har för tillfället 13 elever, ordkonstskolan 71 elever, teaterskolan ungefär 80 elever, bildkonstskolan 66 elever och Art-Dur i Nagu och Korpo omkring 100 elever.
– Inom teatern samarbetar vi i Pargas med medborgarinstitutet Kombi med teaterklubben för årskurserna 1–3, i Åbo samarbetar vi för tillfället med Åbo Unga Teater men hoppas få vår läroplan godkänd i Åbo så att vi i framtiden kan erbjuda verksamhet för de yngsta via Arbis i Åbo, berättar Linda Åkerlund från Åbolands teaterskola som under 2019 kommer att ha ”utbyte” som tema – och siktar på samarbete mellan olika konstformer.
Pargas stads projekt Framtidsfabriken i fjol var en satsning där de olika aktörerna samarbetade, men man har också tidigare samarbetat i mindre skala med gemensamma utställningar och projekt.
Arkipelags rektor Ilari Hongisto kastar också fram en tanke om ett utbyte mellan de olika kulturskolorna där olika grupper skulle bekanta sig med en helt annan kulturform under ett lektionspass.
- Mera information om kulturskolorna i Åboland hittas på kulturskolor.fi.
09:45: Rättat Linda Åkerlunds namn i bildtexten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.