Åboländsk kulturaktivist hade en nyckelroll då speciellt båtbygge kvalade in till Unescos lista på kulturarv

Fiolspelstraditionen i Kaustby och den nordiska klinkbåtstraditionen har tagits med på Unescos lista över immateriella kulturarv, uppger Museiverket och Undervisnings- och kulturministeriet.
Beslutet fattades av Unescos mellanstatliga kommitté denna vecka.
Unescos lista på det immateriella kulturarvet omfattar över 600 objekt, sedvänjor och traditioner på olika håll i världen.
Den finländska bastutraditionen upptogs till Unescos lista i fjol.
Museiverket svarar för att Unescos konvention verkställs i Finland.
Kaustby folkmusikfestival grundades 1968. Festivalen lockar varje år över 4 000 deltagare.
Beslutet att ta med den klinkbåtstraditionen byggde på en samnordisk ansökan. Den klinkbyggda båten är en nordisk träbåtstyp, som har använts i över 2 000 år och som har haft stor betydelse för sjöfarten i de nordiska länderna.

Den finlandssvenske träbåtsentusiasten och kulturprofilen Bosse Mellberg i Korpo hade en nyckelroll då han var Finlands representant i den nordiska arbetsgruppen som jobbat med projektet.
Finland ratificerade Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet 2013. Unescos mellanstatliga kommitté behandlade 60 ansökningar på sitt möte i Paris på onsdagen.
Artikeln korrigerad 22.24.
En ”boomer” till, som inte heller tidigare hört termen ”klinkbåt”, trots
att ha varit med om flera båtbyggen i barndomen som åskådare.
Däremot är begreppen klink- eller kravellbyggd mer än bekanta….
Intressant, har varit med om och läst mycket om traditionellt båtbygge, både kravell- och klinlkbyggda båtar men aldrig har jag tidigare läst eller hört om klinkbåtar… och det verkar inte heller SAOL känna till, måntro det blir ett nyord nu?
Hej! Tack för kommentaren, ska rätta artikeln. /ÅU
Jag koordinerade nog inte hela ansökningsprocessen. Däremot var jag Finlands representant i den nordiska arbetsgruppen som jobbat med projektet.
Hälsningar Bosse Mellberg