Åbolands teaterskola jubilerar med en filmad pjäs

Förra hösten fyllde Åbolands teaterskola, med verksamhet i både Åbo och Pargas, tio år och det skulle firas hela läsåret.
Höjdpunkten skulle ha varit den stora jubileumspjäsen ”Marsipanpojken” med premiär den 13 maj i våras.
Men premiären flyttades fram och planen var att pjäsen i stället skulle visas under en vecka i oktober i höst.
Omkring sextio barn och unga skulle stå på scen. Alla teaterskolans elever i årskurserna 3–9 från både Åbo och Pargas skulle medverka.
Omöjligt med sextio på scen i nuläget
Men det blev omöjligt i nuläget, både att ha så många på scen och backstage och att ordna föreställningar med stor publik.

– Att ställa in var inte ett alternativ, eftersom ungdomarna har jobbat så hårt sedan december i fjol, så vi har funderat på hur vi ska kunna göra det här, också om restriktionerna och begränsningarna blir fler och fler, säger teaterskolans programansvariga Linda Åkerlund.
Efter många olika planer som har fått ändras och göras om igen och igen, kommer alla omkring sextio barn och ungdomar att kunna medverka.
Intensiva oktoberdagar
Pjäsen har filmats under några intensiva dagar i oktober i många olika delar för att sedan fogas samman till en filmad föreställning.
Genom att ”Marsipanpojken” filmas i många bitar behöver inte så många medverkande vara på plats samtidigt. Filmen ska visas som drive in-bio i Åbo den 7 november under två olika föreställningar i Åbo mässcentrums parkeringshall.
– Också platsen har ändrat flera gånger. Det ska inte vara lätt det här, säger hon och suckar lite.
Teaterläraren Mecki Ruokolahti säger strax innan inspelningarna ska börja att det är lite svårt också för de inblandade att få en helhetsbild, då scenerna spelas in huller om buller, för att så få ungdomar som möjligt ska vara på plats samtidigt.
– Men det blir ingen film, eftersom det skulle ha krävt en helt annan form av regi och andra resurser. Vi gör en inspelad teaterpjäs.

De medverkande har också varit med och klistrat och målat och gjort till exempel peruker som används i pjäsen.
– De har sagt att de gärna skulle vilja höra publikens reaktioner på de fina dräkterna, men den här gången går det inte, säger hon.
Samarbete med konservatoriet
Åbo konservatorium står för musiken och studerande därifrån har lyssnat på gamla skivor med musiken från 1993 och skrivit ner alla nio låtar som noter, eftersom de gamla noterna har försvunnit under åren.
– De har varit väldigt positivt inställda till vårt projekt från början, säger Ruokolahti.
Med sceonografin har teaterskolegänget fått hjälp av personal från Åbolands ungdomsförbund och Teaterboulages Stefan Drugg.
De beskriver alla turer och allt jobb kring föreställningen som en verklig berg- och dalbana.
– Processen kring den här jubileumsföreställningen har varit aningen utdragen, men den galna och roliga pjäsen tycker jag fortfarande om, säger Åkerlund.

”Marsipanpojken” är en rolig pjäs, med speciella typer
Huvudrollsinnehavarna från Åbo tycker att det är märkligt att spela utan publik.
Alvar Svartsjö, 13, från Åbo, spelar Marsipanpojken i jubileumspjäsen med samma namn.
– Han är bakad av marsipan och bor i en godisfabrik med sin syster, som är en marsipangris, säger han om sin rollfigur.
Minea Friman, 16, också från Åbo, spelar den nioåriga barnhemsflickan Beatrice Brisk.
De träffas i godisfabriken.
– Marsipanpojken har aldrig träffat riktiga barn förut, så han vill bli kompis med henne, men hon är tråkig och inte intresserad av att ha honom till kompis, säger de.
Svartsjö har gått i teaterskolan sedan han gick i fyran och Friman har varit med i sju år.
Konstigt att spela utan publik
Att jubileumspjäsen inte visas som en vanlig föreställning blir annorlunda.
– Det är lite konstigt att den filmas och att vi inte ska spela för publik, säger de och konstaterar att de från tidigare föreställningar är vana att ha publik.
Något annat som skiljer ”Marsipanpojken” från tidigare teaterprojekt är att den här gången är ungdomar från både Åbo och Pargas med samtidigt.
– I tidigare pjäser har det inte varit så många med, men nu är vi betydligt fler och i alla åldrar. Det är roligt att fler är med, säger Minea Friman.
Älgar och fjantiga ödlor
De konstaterar att ”Marsipanpojken” inte är speciellt realistisk, men desto roligare.
– Älgar och de fjantiga ödlorna hör till mina favoriter, säger Svartsjö, som konstaterar att också den onda trollkarlen, Bernt Berntsson är en speciell typ.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.