Förflytta dig till innehållet

"Åbolands sjukhus ska ingå i ÅUCS" — sjukvårdsdistriktets fullmäktige fattar det slutliga beslutet i juni

ÅU-foto

ÅU-foto

Åbolands sjukhus införlivas i Åbo universitetscentralsjukhus från och med början av januari nästa år, om styrelsens beslut går igenom också i fullmäktige. ÅU-foto


Åbolands sjukhus ska upphöra som affärsverk och ingå i Åbo universitetscentralsjukhus från och med den 1 januari 2020.
Det beslöt styrelsen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt på tisdagen att föreslå för sjukvårdsdistriktets fullmäktige som fattar det slutliga beslutet den 11 juni.
Styrelsens ordförande Piia Elo kan inte kommentera de interna diskussioner som fördes i styrelsen, men säger att ingen lämnade in avvikande åsikt.
SFP:s ordinarie medlem Niklas Guseff kunde inte delta i mötet och hans ersättare Merja Fredriksson måste jäva sig när ärendet om framtiden för Åbolands sjukhus behandlades, eftersom hon är medlem i direktionen för affärsverket för Åbolands sjukhus.

”Ett bra beslut för den svenskspråkiga vården”

Piia Elo tycker att styrelsen har fattat ett bra beslut om hur den svenskspråkiga specialsjukvården ska ordnas i framtiden.
— Att Åbolands sjukhus blir en del av Åbo universitetscentralsjukhus betyder att vi kan trygga vården på två språk inom ett brett vårdspektrum. Vid Åbolands sjukhus har patientunderlaget krympt och den service som sjukhuset kan erbjuda har blivit allt snävare.
Hon hänvisar till strängare lagstiftning, som gör att kraven på sjukhusen och specialsjukvården har blivit allt hårdare.
— Den specialiserade sjukvården är numera så specialiserad att den inte längre handlar om allmänkirurger som kan göra lite av allt.
Genom att Åbolands sjukhus införlivas med Åbo universitetscentralsjukhus får man det svenska kunnandet till alla specialområden och inte bara inom poliklinik och vårdavdelningar som finns kvar vid Åbolands sjukhus i dag, säger hon.
— Att sjukvårdsdistriktet bara skulle kunna erbjuda service på svenska inom vissa vårdområden är inte förenligt med våra mål och vår strategi. Den borde finnas inom alla specialområden. På det här sättet blir vården tryggare också med tanke på en allt äldre befolkning, som kan ha svårt med andra språk än det egna modersmålet.
Hon hoppas också att den goda vårdkulturen som Åbolands sjukhus är känt för sprider sig, när sjukhuset blir en del av Åbo universitetscentralsjukhus.

Styrelsen: Paragraf 11 behöver inte användas

Enligt paragraf 11 i sjukvårdsdistriktets grundavtal krävs 2/3 majoritet av delägarkommunernas representanter om man fattar ett beslut om att lägga ned ett sjukhus, flytta det eller väsentligt ändra dess verksamhet.
Bland annat Pargas stad och Kimitoöns kommun har hänvisat till den här paragrafen när det gäller Åbolands sjukhus framtid.
Enligt sjukvårdsdistriktets styrelse kommer poliklinik- och vårdavdelningsverksamheten vid Åbolands sjukhus att finnas kvar också efter förändringen. Därmed behöver paragraf 11 inte användas då affärsverket Åbolands sjukhus upphör och sjukhuset överförs till Åbo universitetscentralsjukhus.
— Det handlar inte om att lägga ned ett sjukhus, utan om en organisatorisk förändring, påpekar Piia Elo.
Hon hänvisar också till ett prejudikat från 2006 från Högsta förvaltningsdomstolen, där paragraf 11 inte behövde användas i ett motsvarande fall, då laboratorier vid sjukvårdsdistriktets dåvarande olika sjukhus sammanslogs till Tykslab.

Ny formulering ska trygga svenskan

En ny formulering ska trygga svenskan. I förvaltningsstadgan skulle ett nytt stycke införas, enligt vilket man också i fortsättningen ska fästa speciell uppmärksamhet vid patientens rättigheter att få sjukvårdstjänster på sitt modersmål, finska eller svenska.
Också i dokumentet om ÅUCS resultatområdes uppgifter skulle man göra tillägget ”där patientens språkliga rättigheter beaktas”.
Även om Åbolands sjukhus i fortsättningen ingår i Åbo universitetscentralsjukhus skulle enheten med poliklinik- och vårdavdelning ha en egen personaladministrativ chef, vilket de andra sjukhusen som har uppgått i universitetscentralsjukhuset inte har.
På det sättet skulle man också kunna ställa tuffare språkkrav på den personal som rekryteras, anser sjukvårdsdistriktets styrelse.
Piia Elo säger att hon tror att att också Göran Honga, som har valts till ny t.f. direktör för sjukvårdsdistriktet till och med slutet av februari, kommer att ha en positiv inverkan på svenskan vid ÅUCS.
— Han är van att göra vårdutredningar om svensk service. Jag tror att vi får en bra förvaltningsstadga med honom som direktör.
LÄS OCKSÅ 
Göran Honga blir t.f. direktör för sjukvårdsdistriktet 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter