Åbolands museer gör skärgårdshistoria levande genom kortfilmer och ljudmiljöer


Projektledare Marina Saanila skannar QR-koden vid Masugnen i Dalsbruk. Foto: Adrienne Westerback.
Hur låter ljudet av åror? Hur stoppar man korv, eller hur spelar man på ett psalmodikon?
Bland annat det här kan man nu få reda på i tio museer i Åboland genom ljud- och bildprojektet Skärgårdshistoria med många sinnen.
Det är Sydkustens landskapsförbund som i samarbete med de lokala museerna har tagit fram ljudklipp och kortfilmer som belyser aspekter av skärgårdslivet förr och konkret visar hur gamla redskap har använts.
– Det här är ett sätt att göra historien mer levande, säger Lena Långbacka, Sydkustens landskapsförbunds platschef i Pargas.
– Alla föremål talar kanske inte till en då man ser dem, men på det här viset blir det nu möjligt.

Miniatyr av bruksområdet i Dalsbruk. Fr.v. Hans Ginlund, Gunilla Örnell, Li Näse, Lena Långbacka och Marina Saanila, alla delaktiga i projektet. Foto: Adrienne Westerback.
QR-koder leder till filmsnuttar om hur traditionella sysslor utförs och gamla föremål används
Det ett och ett halvår långa projektet är nu till största delen klart.
Det är inte ovanligt att museibesökare frågor hur det går till att kärna smör eller hur en kastmaskin fungerar.
– Men det finns inte resurser att demonstrera det här för alla besökare och många föremål är dessutom känsliga för slitage, förklarar Lena Långbacka.
I alla delaktiga museer finns därför nu ett antal QR-koder utplacerade invid föremål som besökare kan skanna med hjälp av sin telefon eller läsplatta.
QR-koden leder en sedan till en specifik kortfilm i anknytning till föremålet. Besökaren får bland annat se hur traditionella maträtter tillreds eller hur man använder ett verktyg.
Antalet korta filmsnuttar är omkring 40 vid det här laget och de flesta är under en minut långa.

Dalsbruks bruksmuseum är ett av de tio museerna i Åboland som är med i projektet. Foto: Adrienne Westerback.
Ljudet av åror, vågor mot träbåt och hur man lockar på djur är också dokumenterat
Utöver filmerna har man inom projektet också jobbat mycket med ljud.
– En del skärgårdsljud har dokumenterats, och de kanske inte är så bekanta om man inte bor i skärgården, säger projektledare Marina Saanila.
Till skärgårdsljuden hör bland annat fågelläten, ljudet av en gammal motorbåt och en koskälla.
– Vi har också gjort ljudmiljöer i vissa museer. I Pargas industrimuseum kan man till exempel höra ljudet av gruvarbete i utrymmena.
Man kan dessutom höra nyhetssändningar från 1940-, 50- och 60-talen i några av museerna.
Marina Saanila är nöjd med projektet och hon anser att samarbetet med museerna har varit bra.
– Det har varit en utmaning att ta fram kortfilmerna eftersom de på kort tid måste vara väldigt tydliga, men annars har det gått smidigt, säger hon.

Som en del av de nya ljudmiljöerna kan man också höra gamla nyhetssändingar i några museer. Foto: Adrienne Westerback.
Hoppas att besökarna får ut mer av museiupplevelsen
Lena Långbacka hoppas att projektets resultat ska tjäna sitt syfte.
– Vi vill ta vara på information och dokumentera den, och förhoppningen är att besökarnas upplevelse dessutom ska berikas, säger hon.
Sagalunds museums museichef Li Näse tycker att det är trevligt att det händer i så många museer runt om i Åboland.
– Det har varit fantastiskt roligt att få vara med, säger hon. Många gamla ljud håller på att försvinna, men nu finns de bevarade och gör att man får mer ut av museibesöket också.
Såväl filmsnuttarna som ljudklippen är alla samlade på hemsidan historiarum.fi och kan därmed även besökas när man inte befinner sig vid något av museerna.
De museer som deltagit i projektet är: Pargas hembygdsmuseum, Pargas industrimuseum, Sjöfartshuset i Nagu, Korpo hembygdsmuseum, Skärgårdscentrum Korpoström, Houtskärs Skärgårdsmuseum, Sagalunds museum, Björkboda låsmuseum, Dalsbruks bruksmuseum, och Jungfrusunds museum på Högsåra.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.