Förflytta dig till innehållet

Åbolands fiskeriområden får nya vårdplaner — vattenägare ska agera om fritidsfisket är för intensivt

Åboland är indelat i tre fiskeriområden. Foto: Kaj Mattsson

Under det här året utarbetas nya nyttjande- och vårdplaner för Pargas-Nagu, Korpo-Houtskär-Iniö och Kimitoön-Finby fiskeriområden.

Det här är något som fiskelagen förutsätter att alla fiskeriområden i Finland ska ha i skick till år 2022.

Fisket betyder här såväl kommersiellt fiske, fritidsfiske som fiskeguidning.

Nya fiskerilagen betonar ekologiskt hållbart fiske

Avsikten med planerna är att ordna fisket och vården av fiskbestånden på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt.

En märkbar förändring jämfört med tidigare vårdplaner är att lekområden och deras tillstånd betonas, att fiskarter ska kunna fortplanta sig och upprätthålla livskraftiga bestånd.

– Om vatten- eller markägare till exempel har märkt att det förekommer ett för intensivt fritidsfiske inom ett visst område kan de kontakta Åbolands Fiskarförbund, säger Robin Ramstedt, planerare och den som jobbar med de nya vårdplanerna inom ramen för ett nytt samarbete mellan Åbo Akademi och fiskarförbundet.

Ramstedt säger att det inte räcker med att man bara vill ha bort fiskare från ett område, man bör kunna specificera om fisket är så intensivt att det äventyrar lokala bestånd, eller om det till exempel sker under lektiden.

Om eutrofieringen stör fiskens lek är det dags att agera

– På samma sätt ska vattenägare gärna reagera om en vik, flada eller ett glo, som tidigare fungerat som ett produktivt lekområde, har mist sina egenskaper på grund av eutrofiering. Ta kontakt, det ökar chanserna för restaurering av lekområden, tipsar Ramstedt.

Utkasten till de nya nyttjande- och vårdplanerna läggs upp sajten www.abofisk.net och finns tillgängliga för kommentarer till den 31.10.2020.

Respons kan skickas till adressen abolands.fiskarforbund@gmail.com. Planerna godkänns på stämmorna 2021 och skickas sedan till NMT-centralen för godkännande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter