Förflytta dig till innehållet

Åboläkare fick stort internationellt erkännande för undersökning om antibiotika som vårdmetod för blindtarmsinflammation

Kvinna i sjukhuskorridor.

Paulina Salminen är professor i kirurgi vid Åbo universitet samt överläkare vid Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) och Satakunta centralsjukhus Satasairaala. Foto: Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt


Ett finländskt forskningsprojekt om behandling av blindtarmsinflammation får stort erkännande av den ansedda amerikanska medicintidskriften Journal of american medical association.

En artikel om forskningen är med på en lista över de tio viktigaste kliniska artiklarna som publicerats i tidskriften under 2010-talet. De tio artiklarna har valts ut av tidskriftens redaktörer.
Artikeln publicerades i Journal of american medical association i juni 2015 och handlade om behandlingsmetoder för en lindrig form av blindtarmsinflammation, så kallad okomplicerad appendicit.
Forskarna kom fram till att den okomplicerade formen av blindtarmsinflammation ofta kan behandlas effektivt och tryggt med antibiotika och att en blindtarmsoperation således inte alltid är nödvändig.
– Fördelen med antibiotikabehandlingen är att man inte behöver operera och kan undvika sjukdomsfall som är kopplade till operationer. En blindtarmsoperation är visserligen ett rutiningrepp men kan trots det leda till sjukdomsfall. Dessutom är antibiotika en billigare behandlingsmetod än operationer, säger Paulina Salminen, professor i kirurgi vid Åbo universitet samt överläkare vid Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) och Satakunta centralsjukhus Satasairaala.
ÅUCS leder det finländska forskningsprojektet och Salminen är en av dem som skrivit artikeln i Journal of american medical association.

Uppföljningsstudier stödde slutsatsen

530 patienter i åldern 18–60 år deltog i undersökningen som gjordes vid sex finländska sjukhus åren 2009-2012.
Ungefär hälften av patienterna fick antibiotika som behandling för sin okomplicerade appendicit, medan andra hälften genomgick en operation.
Undersökningen visar att största delen av de patienter som fick antibiotika som behandling för okomplicerad blindtarmsinflammation inte behövde någon operation. En uppföljningsstudie som gjordes ett år senare bestyrkte forskarnas slutsats.
– År 2018 publicerade Journal of american medical association resultaten från en uppföljningsstudie som vi gjorde fem år efter behandlingarna. De resultaten bekräftade de slutsatser vi dragit i samband med den första uppföljningsstudien: antibiotika är en trygg behandlingsform för den lindriga formen av blindtarmsinflammation, säger Salminen.

”Finländska patienter är väldigt positivt inställda till forskning”

Enligt Salminen ansågs kirurgiska ingrepp länge vara nödvändiga för patienter med blindtarmsinflammation. Trots det hade forskarna inga problem med att hitta patienter som gick med på att testa antibiotikabehandling utan operation.
– Det här var tidigare ett mycket kontroversiellt ämne att forska i men finländska patienter är väldigt positivt inställda till forskning och deltar gärna i undersökningar, säger Salminen.
Hon säger att det känns fint att undersökningen och dess uppföljningsstudier fått internationell uppmärksamhet och erkännande i medicinska kretsar.
Enligt henne har det finländska forskningsprojektet gett upphov till fler undersökningar om antibiotika som behandlingsmetod för blindtarmsinflammation.
– Det här är ett bevis på att också vi i lilla Finland kan bedriva högklassig medicinsk forskning genom att samarbeta med varandra. Det här är ett fint erkännande för kirurgisk forskning i Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter