Förflytta dig till innehållet

Åbokrögare om förlängda restriktioner: ”Vi har inte råd att leka med coronan”

Kim Lund
Coronaepidemin har ätit av Christer Ekqvists reservkassa och snart blir det att ta till banklån för att hålla företaget vid liv. Själv har han inte lyft lön på tio månader, men han säger att det är bara att gilla läget.

På torsdagen lämnade regeringen över en proposition till riksdagen om att förlänga restriktionerna för restauranger och barer fram till slutet av juni. Skulle förslaget bli verklighet sätter det mera press på en redan pressad bransch.

Än så länge har konkurserna inte varit överväldigande inom branschen, men risken är att det här förändras om restriktionerna pågår länge än.

Men enligt krögaren Christer Ekqvist är det bara att gilla läget om förlängningen blir av.

– Det är inte trevligt, så klart. Men det är en svår situation som samhället befinner sig i just nu, säger han.

Ekqvist, som driver Olavin Krouvi, Bar Rento och Hunter´s Inn, har själv inte lyft lön på tio månader. På så sätt har han kunnat fortsätta att betala lön till personalen under epidemin.

– Det enda positiva med förslaget är att man inte stänger restaurangerna helt. Nu har vi åtminstone chansen att minimera förlusterna, säger han.

Snart dags för banklån

Ekqvist har kommit överens med hyresvärdarna om halverad hyra för sina lokaler. Den andra halvan av hyran behöver han betala först när epidemin är över.

Dessutom har han en reservkassa som han har öst ur för att hålla igång verksamheten.

– Men också den börjar snart ta slut. Jag har diskuterat med banken och det finns ett lån förberett som jag kan lyfta när det behövs. Med lånet uppskattar jag att vi kan hålla igång ännu ett år, säger han.

Utsidan av Olavin krouvi.Robin Sjöstrand
På grund av att Olavin krouvi räknas som en bar är kapaciteten begränsad till 50 procent under coronan. Foto: Robin Sjöstrand

Han har egentligen inget att invända mot restriktionerna och förstår att de behövs, men om han får ändra på något inför våren så vore det snäppet längre öppethållningstider.

– Bara en timme till hade gjort situationen till en helt annan. Då hade vi klarat oss bättre fram till sommaren, då vi kan öppna uteserveringarna.

”Val mellan pest eller kolera”

På uteserveringarna fanns under coronasommaren 2020 inga begränsningar av kundantalet, och Ekqvist hoppas att samma sak gäller i år.

På restauranger är restriktionerna för tillfället 75 procent av kapaciteten och på barer 50 procent.

– Det är begränsningarna av kundmängden som gör att vi förlorar mest.

Begränsningarna just nu

  • Restauranger får vara öppna klockan 05­–23 och ta emot 75 procent av sin normala kundmängd.
  • Barer får vara öppna 05–23 och ta in 50 procent av sin normala kundmängd.
  • Alkohol får serveras klockan 07–22.

Ekqvist säger att hela situationen är riktigt invecklad just nu – det finns etiska eller moraliska dilemman i varje beslut som restaurangägarna är tvungna att göra.

Den här veckan tog han beslutet om att rekommendera att också kunderna använder munskydd i hans barer. Personalen har burit munskydd redan länge.

– Man står ständigt och väljer mellan pest och kolera – hur man än gör så blir någon missnöjd. Det är svårt att navigera rätt i den situationen. Nu börjar folk dessutom tröttna på läget och då kan det bli ännu värre.

Att folk tröttnar gör också att debatten hettar till och Ekqvist säger att folk snart börjar mista förmågan att se vad det hela handlar om i grunden.

– Men vi har inte råd att leka med det här, läget är allvarligt. Det hade inte varit några problem om alla hade följt rekommendationerna och varit försiktiga, men det finns alltid de som bryter mot dem., säger han.

Dela artikeln

En kommentar: “Åbokrögare om förlängda restriktioner: ”Vi har inte råd att leka med coronan”

  1. Göran Ek skrev

    Uteserveringar skulle nog kunna vara öppna även på vintern, särskilt nu i dessa tider. Kylan kan vara ett problem just nu, men det är upp till kunderna att de har varma kläder och märker själv när det blir för kallt innan man får köldskador.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter