Åbokillar designar kläder av återvunnet segel


Med gamla segel som tyg. Jon Hautamäki (till vänster) och Niklas Rantanen är överens om att materialet för produkterna har varit en stor utmaning. Bild: Adrienne Westerback.
I fjol hämtade Niklas Rantanens pappa hem gamla segel och undrade om inte killarna kunde göra något av dem.
När Jon Hautamäkis pappas, som är segelmakare, sedan berättade om ödet för gamla segel väcktes killarnas intresserade på riktigt.
– Det är faktiskt just det som drivit oss mest skulle jag säga, att få ta till vara seglen och utvinna något nytt av dem, säger Hautamäki.
Bland Purye clothings produkter finns deras sommarjacka, men också väskor i lite olika modeller. Allting lanserades på onsdagen i deras webbutik.
– Segeltyg är ett väldigt bra material att sy kläder av. Det är praktiskt, och både vind- och vattentätt, säger Rantanen.
Jackmodellen som killarna satsat på är en klassisk anorak, en jacka som dras över huvudet.
– Hade vi velat göra det enkelt hade vi kunnat göra en vanlig jacka med dragkedja hela vägen ner, säger Rantanen.
– Men vi har nog alltid gillat den här designen och valde att försöka ändå, tillägger Hautamäki.

Den färdiga jackan. Modellen på Purye clothings jacka är en anorak som dras över huvudet. Bild: Jon Hautamäki.
En utmanande process
Både Rantanen och Hautamäki är väldigt intresserade av design i dess olika former så utseendet på produkterna har det skapat själva.
– Vi har inte alltid haft en klar vision om exakt vad vi varit ute efter. Resultatet kom lite steg för steg, säger Rantanen.
Killarna har också haft stor hjälp av två sömmerskor, Tiina Venho och Niina Salmi, som hjälpt dem få fram den produkt de slutligen varit nöjda med.
De har också pratat med företagsrådgivare och lyssnat på vad människor velat ha. Men i övrigt har de klarat sig på egna medel.
Båda gör för tillfället sin militärtjänstgöring i flottan i Pansio, vilket också har varit fallet genom nästan hela processen.
– Vi har ganska olika tidtabeller, så det har inneburit mycket skickande av textmeddelande, nästan dygnet runt, säger Rantanen.
De anser båda att armén definitivt varit en av de mest utmanande faktorn under året, men inte ett alltför stort hinder.
– Det har fått ta den tid det tagit, och här är vi nu, ler Hautamäki.
Roligt med kreativa projekt
Grundandet av ett eget företag har varit en dröm för båda killarna sedan länge.
– Idén om att andra människor använder, eller går iklädda, något som vi skapat har varit målet hela tiden, säger Rantanen.
De tycker också att de sett en tydlig ”boom” när det kommer till unga företagare som vågar satsa på sina kreativa idéer.
Hautamäki och Rantanen nämner bland annat killarna bakom modemärket Taagi – Sean Rehn, Niki Engblom och Hendrik Mikone – som en stor inspirationskälla.
Det är två glada och ivriga killar som sitter på soffan hemma hos Niklas Rantanen och berättar om sitt nya företag. Men de menar ändå att deras inställning är ganska avslappnad.
– Jag känner i alla fall ingen större press över att behöva lyckas stort med det här, säger Hautamäki.
– Går det bra är det ju super, och jag håller gärna på med det så länge det är roligt.
Beroende av hur allting förlöper har killarna också tankar om eventuella utvecklingar.
– Det brukar alltid finnas något som kan förbättras, menar Rantanen.
Över sommaren är det företaget och fortsatt militärtjänst som gäller.
I höst återvänder Rantanen till sina studier i ekonomi vid ÅA medan Hautamäki lämnar militären i december. Efter det planerar han att resa lite och sedan väntar en studieplats i försäljning vid Åbo yrkeshögskola.
Adrienne Westerback
Läs också om Sean Rehn, Hendrik Mikone och Niki Engblom: Åbokillar lanserar eget modemärke
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.