Åboforskning visar: MS blir allt vanligare i Egentliga Finland

MS blir allt vanligare i Finland och det finns stora regionala skillnader, det visar en färsk undersökning som gjorts vid Åbo universitet.
Särskilt hög är sjukdomsprevalensen i södra Österbotten och Egentliga Finland, visar medicine licentiat Anna-Leena Pirttisalos doktorsavhandling.
MS, det vill säga Multipel skleros är en neurologisk sjukdom. Bland sjukdomar som påverkar rörelse – och verksamhetsförmågan är MS den vanligast förekommande sjukdomen bland unga vuxna.
I tidigare undersökningar har man kunnat fastställa att MS blivit vanligare i hela världen, att sjukdomen är vanligare ju längre norrut från ekvatorn man är och att Finland hör till högriskområdena beträffande MS.
Pirttisalos undersökning visar att prevalensen av MS har ökat stadigt i Finland under de senaste femtio åren. Med prevalens menas den andel av en viss befolkning som är sjuk i en viss sjukdom vid en viss tidpunkt.
Att prevalensen har ökat förklaras delvis med att patienterna lever längre. En ökning i incidensen förklaras delvis med att man hela tiden blir bättre på att diagnosticera sjukdomen.
— Vår forskning bekräftar att det finns betydande regionala skillnader beträffande prevalensen. Prevalensen är särskilt i hög i Finlands västliga och sydvästliga delar och allra högst är den i södra Österbotten. I östra Finland är både förekomsten och incidensen en tredjedel lägre.
De regionala skillnaderna har troligen att göra med befolkningsstrukturen, miljöskillnader och genetiska skillnader mellan befolkningen i östra Finland och västra Finland.
I sin undersökning har Pirttisalo också granskat sjukhusvistelserna och kan konstatera att sjukhusvistelserna och kostnaderna för vården har minskat betydligt under åren 2004 – 2014. Det här beror på effektivare mediciner.
Anna-Leena Pirttisalo disputerar för doktorsgraden med sin avhandling ”Epidemiology of multiple sclerosis in Finland with the emphasis on hospitalization and infection-related admissions” vid Åbo universitet på fredagen 19.11.2021.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.