Åboforskning: Glyfosatrester i gödsel försämrar tomatskörd
En färsk forskning som gjorts vid Åbo universitet undersökte hur gödsel som innehåller glyfosat påverkar tomatskörden.
Forskningens resultat visar att glyfosatrester i organisk gödsel ledde till en mindre skörd av växthusodlad tomat.

Docent Marjo Helander blev kontaktad av en inhemsk tomatodlare, då hen hade stött på problem med odling av växthustomat. Laboratorieundersökningar visade att den hönsgödsel som användes innehöll rester av bekämpningsmedlet glyfosat.
Forskare vid Åbo universitet började undersöka denna gödsels inverkan på tomatskörden.
I undersökningen odlade forskargruppen tomater enligt producentens anvisningar. I experimentet fick hälften av tomatplantorna nästintill glyfosatfri kontrollgödsel, medan den andra hälften fick samma gödsel som producenten hade använt, och som man misstänkte att låg bakom skördproblemen.
Kontrollgödseln var ”så gott som glyfosatfri” och laboratorietest visade att även denna gödsel innehöll små mängder glyfosat.
Resultatet av experimentet var att tomatplantorna som fått gödsel med större halter glyfosat gav en 35 % mindre skörd än kontrollplantorna under 14 veckors tid. Även skörden av I-klasstomater var 37 % mindre för plantorna som fått den glyfosatrikligare gödseln än för kontrollplantorna.
Dessutom orsakade glyfosatet så kallade persiljeblad hos plantorna, det vill säga då tomatens blad rullar ihop sig och deras assimilerande yta blir mindre.
– Vår forskning visar att glyfosatrester kan förekomma i hönsgödsel och resterna kan utgöra en risk till exempel inom tomatproduktion. Nu upptäckte vi en minskning i tomatskörden på grund av glyfosatrester, men rester av bekämpningsmedel i gödslen kan försämra också andra odlingsväxters tillväxt, säger docent Marjo Helander som lett forskningen i TY:s pressmeddelande.

Hur hamnar ogräsbekämpningsmedlet glyfosat i hönsgödsel?
Glyfosat kan hamna i mat eller i djurfoder, i synnerhet då bekämpningsmedlet har använts på åkern precis innan skörd.
– Glyfosatrester i djurfoder löses inte upp i fåglars tarmsystem, utan de till och med anrikas då de går genom matsmältningskanalen, säger Helander.
Enligt Finlands Fjäderfäförbund matas fjäderfä i Finland med både inhemskt och utländskt djurfoder. Broilrar och höns som lägger ägg äter huvudsakligen inhemsk spannmål. Som äggvitekälla används inhemsk rybs, ärter, bondbönor eller utländsk soja.
Därtill får producenterna använda delvis eller helt industriella foderblandningar som oftast innehåller genmanipulerad soja.
– Den globalt mycket använda genmanipulerade fodersojan är en möjlig källa till glyfosatrester, eftersom man har flyttat över en gen till plantan, som gör sojan resistent mot glyfosat. På så vis kan man bekämpa ogräs på åkrarna under växtperioden utan att produktionsväxterna lider, säger forskningsdoktor Traci Birge i pressmeddelandet.
”Trygga gränsvärden hjälper gödselproducenterna och deras kunder”
– Vi vet inte hur utspritt det är med glyfosatrester i gödsel, men den här forskningen visar att skadligt organiskt gödsel kan hamna på marknaden om saken inte uppmärksammas och övervakas. Om producenterna och statens tillsynsmyndigheter tillsammans sätter trygga gränsvärden skulle det gynna både gödselproducenterna och deras kunder, säger Birge i pressmeddelandet.
Forskarna påpekar samtidigt att det i Finland inte används lika mycket växtskyddsmedel som i övriga Europa.
Glyfosat är ett ämne som används till ogräsbekämpning, både inom jordbrukssektorn och för privat bruk. Ämnet är världens mest använda bekämpningsmedel för ogräs, eftersom det är det billigaste och mest effektiva alternativet. Glyfosatrester har hittats i såväl människor och produktionsdjur som i jordmånen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.