Förflytta dig till innehållet

Åboforskare vill veta hur det är att vara kvinna utan hår

Pxhere
Kvinna utan hår
Hur går de allt fler skalliga kvinnorna i offentligheten under slutet av 1900-talet ihop med tidigare negativa uppfattningar, frågar forskaren Johanna Latva.

Forskaren Johanna Latva vid Åbo universitet kartlägger hur hårlöshet bland kvinnor har uppfattats och förståtts i den finländska kulturen. Latva samlar därför nu in personliga erfarenheter av hur det är att leva utan hår.

– I vår västerländska kultur har hår setts som kvinnlighetens krona. Hårlöshet har i sin tur förknippats med bland annat sjukdom, radikalism och skam. Att raka en kvinnas hår har varit ett sätt att förnedra henne offentligt. En kvinna utan hår är fortfarande tabu i viss mån, därför skäms kanske somliga och vill dölja sin hårlöshet.

Hur påverkas vardagen?

Latva är intresserad av hårlöshet som är en följd av en sjukdom och av kvinnor som själv valt att raka sitt huvud. Utgångsläget är etnologiskt, det vill säga en studie av människor som kulturvarelser i grupp. Därför är Latva också intresserad av hur hårlöshet diskuteras.

Hur påverkar hårlöshet vardagen, hurdana fördomar och stereotypier finns det, hur har attityderna förändrats? Det är frågor Latva försöker besvara.

– Jag är intresserad av hur de allt fler skalliga kvinnorna i offentligheten under slutet av 1900-talet går ihop med tidigare negativa uppfattningar.

Kunskap och stöd

Nyckelbegreppen i Latvas studie är välmående, hälsa, utseende, vardag och kön. Hennes mål är att dels öka kunskapen om hårlöshet bland kvinnor, dels att erbjuda stöd till dem som inte valt sin hårlöshet.

– De som vill bidra kan med egna ord beskriva hur deras liv påverkas, om när hårlöshet kan vara offentlig och om när den döljs. Det går att bifoga fotografier, bandupptagningar, videor och sådant som man kanske skrivit ned tidigare, också gamla intervjuer.

Forskningen sker i samarbete med Finska Litteratursällskapet och stöds av Finska kulturfonden. Enkäten på nätet är öppen till slutet av maj, men man kan också posta material till Finska Litteratursällskapet, arkivet, PB 259, 00171 Helsingfors.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter