Förflytta dig till innehållet

Åboforskare: Väljare ”straffar” lätt partier som ingår valförbund – valmatematiken kan ändå göra det lönsamt

Arkiv/Stefan Holmström
Kvinna studerar valreklam på bro
Ett valförbund kan påverka väljarbeteendet på flera sätt, säger professor Janne Tukiainen.

Ett valförbund, som det mellan SFP och Samlingspartiet i välfärdsområdesvalet, brukar resultera i olika fenomen. Det här säger Janne Tukiainen, professor vid Åbo universitet. Han har lett forskning kring valförbund i kommunalval.

– Det brukar finnas en tendens att väljare ”straffar” sitt parti. Valförbund gynnar också överlag det större partiet, om det handlar om en stor skillnad i understöd.

Det finns ytterligare ett fenomen.

– Väljarflykten brukar uppvägas av den nytta som kommer av ett valförbund, säger Tukiainen.

Det här beror att valsystemet, så kallade d’Hondts metod, gynnar stora partier eller valförbund.

Den stora sammanlagda mängden röster ett parti eller valförbund får ökar möjligheterna att få in kandidater med ett lågt röstetal.

Effekten kan utebli om partierna i ett valförbund inte står ideologiskt nära varandra, säger Tukiainen.

– Samlingspartiet och SFP står ändå så nära varandra, särskilt inom finanspolitiken, att ett valförbund kan vara motiverat.

Kalkyler kan ge prognos

Partier som sluter valförbund gör sannolikt noga uträkningar utgående från tidigare resultat, exempelvis riksdagsvalet 2019, säger Tukiainen.

Genom att räkna om valresultatet med SFP och Samlingspartiet i valförbund kan man i teorin se hur många SFP:are som nu kunde komma över invalsgränsen, då det väljs in 79 ledamöter.

– Det ger i alla en grov fingervisning om hur det kan gå.

Nöjd man med glasögon och kragskjortaPressbild
Janne Tukiainen har lett forskning kring valförbund i kommunalval.

Osäkerhetsfaktorerna är många. Väljarbeteendet kan nu vara annorlunda. Dessutom ställer ingen av de fyra SFP:are som fick klart flest röster i riksdagsvalet 2019 upp nu.

En detalj som kan tala för ett valförbund är att Samlingspartiets understöd nu varit något högre än inför riksdagsvalet. Det kan gynna SFP.

Alternativet för SFP hade varit att ställa upp ensamt: då skulle man ha haft en egen, lång kandidatlista, något som kan öka intresset för att rösta.

Partiet har alltså balanserat detta mot den möjliga draghjälp Samlingspartiet kan ge.

Nytt val, nya fenomen?

Valförbund är vanliga på kommunnivå och används ibland på lite olika sätt, säger Tukiainen. Det finns exempelvis kommuner där alla små partier sluter ett valförbund för att på så vis hindra den lokala stora ettan från att få absolut majoritet i fullmäktige.

I kommuner som har fusionerats kan man i sin tur märka att väljare i de tidigare kommundelarna koncentrerar röster på egna ”lokala” kandidater.

Tidigare forskningsrön kan såklart inte förutspå utgången nu.

– I och med att välfärdsområdesvalet är ett helt nytt val, med många nya kandidater, är många väljare säkert osäkra på vem som ska få deras röst, säger Tukiainen.

Hård kamp vid strecket

Då det gäller SFP och Samlingspartiet har de två en sak gemensamt, säger Tukiainen. Samlingspartiet har några toppnamn som är på egen nivå men kampen blir hård vid invalsgränsen. Där kämpar många samlingspartister med SFP:are om de sista platserna.

– Det finns därför också inom Samlingspartiet ett behov att sprida rösterna.

I sin forskning av kommunalval har Tukiainen också observerat följande då det gäller valförbund mellan små och stora partier.

– Det har visat sig att små partiers väljare brukar vara medvetna om hur de ska sprida rösterna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter