Åboforskare tänker inte resa till Kina — men det beror inte på coronaviruset


Outi Luova. Universitetslektor på centret för ostasiatiska studier vid Åbo universitet. Foto: Pia Heikkilä
Outi Luova, Asienexpert vid Åbo universitet, tänker inte resa till Kina på ett bra tag.
Men det beror inte på coronaviruset, utan på regimens övervakning. Den har eskalerat under de senaste åren.
– Jag kan inte göra mitt jobb som forskare där längre, säger hon.
Hon har rest i Kina ett tjugotal gånger.
Maktbegär styr
Regimens hantering av coronaviruset är ett exempel på hur landet styrs med järnhand.
För Outi Luova, docent och universitetslektor, är det intressant att följa med de kinesiska strategierna.
Maktbegäret har gått före de medicinska intressena. År 2020 är året då en av den kinesiska regeringens viktigaste målsättningar skulle gå i uppfyllelse: majoriteten av kineserna väntades då komma att uppnå ett ”relativt välbärgat” liv.
Nu saboteras målet av coronavirusets kringeffekter, då hela landet är stängt och ekonomin drabbas hårt.
– Det är uppenbart att den politiska målsättningen ledde till att man först försökte ignorera viruset. Ingen ville tala om negativa saker, då målet är att levnadsstandarden skulle uppnå den utlovade nivån i år, säger Luova.
Varningarna mörkades
Hela december mörkades varningarna om viruset.
I staden Wuhan ordnades ett knytkalas för 40 000 familjer för att demonstrera hur lyckligt man lever – trots att borgmästaren varnats för virusspridningen.
Inga medier vågade skriva, på universiteten vågar ingen tala kritiskt om regeringen. Först efter den 20 januari ändrades tonläget.
De rigorösa åtgärder som de kinesiska myndigheterna nu vidtagit är ett desperat försök att visa upp att man har kontroll. Förnekandet av läkaren Li Wenliangs död visar hur långt man är redo att gå.
– Samtidigt överdrivs riskerna. I Kina dör till exempel kring en miljon människor årligen till följd av luftföroreningar. Coronaviruset har hittills skördat kring 700 offer, säger Luova.
Jämförelsevis dör cirka 500-1000 finländare årligen i säsonginfluensa.
Rasismen ökar
Däremot är hon bekymrad över rädslan och rasismen som följer coronaviruset i spåren. Europeiska tidningar har rubricerat om ”Den gula faran” och hysterin leder till att många blir rädda för kontakt med kineser. De anses representera en risk.
– Inom Kina stämplas invånare från Wuhan, säger Luova.
Ovisshet bland kineser i Åbo
Vid centret för östasiatiska studier vid Turun yliopisto vistas ofta kinesiska studenter och lärare. Också på övriga akademiska institutioner i Åbo finns många kinesiska studenter.
Flera är strandsatta i Kina, dit de rest för nyårsfirande. Nu kan de inte resa tillbaka till Finland, på grund av corona-åtgärderna.
De kineser som är kvar vid TY är dagligen i kontakt med släktingarna i hemlandet. Den starka mediacensuren orsakar ovisshet om det verkliga läget.
Tänker du aldrig mera resa till Kina?
– Jag väntar till att landet får en ny ledare. Sedan Xi Jinping kom till makten år 2012 har snaran dragits åt, säger Luova.
Inte ens utlandskineser kan leva fritt utan rädsla för övervakning. Om kineser i utlandet sig uttalar negativt om regimen, finns det risk för att deras släktingar i hemlandet drabbas av repressalier. Eller så åtalas de själva då de återvänder.
– Övervakningen och censuren är hård, säger Luova.
LÄS OCKSÅ: Kines i Åbo: Den finländska regeringen skulle ha skött det bättre
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.