Förflytta dig till innehållet

Åboforskare: Riksdagshuset är som en tryckkokare – Sannfinländarna kan skrälla i kommunalvalet

Riksdagshuset

Blir coronaepidemins andra våg kraftig kan den överskugga all annan politisk diskussion tror en Åboforskare. Foto: Catariina Salo/SPT Foto: Catariina Salo/SPT


Coronaepidemins första chockartade fas är förbi. Budgetförhandlingarna har inletts och vårens kommunalval närmar sig.
— Riksdagshuset är just nu som en tryckkokare. Coronaepidemin har skapat ett tryck inom regeringen och i relationen till oppositionen, och i något skede brukar locket flyga av. Någon normal politisk diskussion har inte förts sedan i mars men nu höjs de kritiska rösterna.

Så kommenterar Markku Jokisipilä, chef för Åbo universitets center för riksdagsforskning, de senaste veckornas utspel från både regerings- och oppositionspartier.
Bland annat har De gröna hotat lämna regeringen om man inte tar ettbeslut om konkreta klimatåtgärder under budgetförhandlingarna och Samlingspartiet har utlovat en högre växel i oppositionspolitiken.
— Käbblet speglar det nya normala inom finländsk politik, nämligen otålighet och oförutsägbarhet. Sedan 2007 har inte en enda regering suttit mandatperioden ut utan att antingen statsministern avgått, något parti lämnat regeringen eller ett regeringsparti splittrats.

Anar skräll för Sannfinländarna i kommunalvalet

Även om vissa tar till brösttoner inser samtliga regeringspartier, enligt Jokisipilä, att de inte har någonting att vinna på att koalitionen faller.
— Vänsterförbundet och De gröna får bäst fram sin politik i den här konstellationen. Svenska folkpartiet gynnas alltid av att Socialdemokraterna är statsministerparti, eftersom partiet är välvilligt till tvåspråkigheten. Centern lider oerhört redan som det är, medan det går förbluffande bra för Socialdemokraterna.
Samtidigt påverkar osäkerheten inom Centern och partiets dalande stöd regeringen.
— Vem kommer att leda Centern och hur länge är Matti Vanhanen (C) finansminister? Bara under det senaste året har vi haft byten på flera centrala ministerposter och utrikesministern utreds för brott. Det visar också på pressen.
Den lagstiftning som nämns i regeringsprogrammet men uteblivit bidrar till trycket. Jokisipilä betvivlar att regeringen kommer till skott med åtgärderna för att förbättra sysselsättningen eller det inkomstbaserade arbetslöshetsstödet i höst.
—  Vårens val är ett guldläge för oppositionspartierna, framför allt Sannfinländarna. Diskussionen om EU:s stödpaket liknar den om nödpaketet till Grekland 2010 och som gynnade Sannfinländarna i riksdagsvalet året därpå.
Markku Jokisipilä anar att partiet kan få sin första skräll i ett kommunalval i vår om EU-stödpaketet dominerar höstens diskussioner.
— Blir epidemins andra våg kraftig kan den överskugga allt. Oavsett tror jag inte att vi kommer att se samma enhetliga front i Riksdagshuset som under våren.
SPT/Jeanette Östman

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter