Förflytta dig till innehållet

Åboforskare överraskade: Östersjövikare födde en kut i konstgjort bo i Skärgårdshavet

Åbo yrkeshögskola
Närbild på lurvig sälkut
Tittut! Så här såg kuten ut i det konstgjorda boet. Det lyckade försöket med konstgjorda bon innebär ett konkret sätt att skydda östersjövikaren i på de delar av Östersjön där vintrarna är isfria.

För första gången har en östersjövikare godkänt ett konstgjort bo i Skärgårdshavet där den födde en kut på vårvintern.

Östersjövikaren lider likt saimenvikaren av dåliga vinterisar vilket försvårar bobyggnaden för den arktiska arten.

För närvarande finns det 200–300 östersjövikare i Skärgårdshavet. I och med den senaste tidens milda vintrar har vikarnas levnadsområden praktiskt taget varit isfria redan länge.

I november-december i fjol placerade man ut 13 konstgjorda bon i Skärgårdshavet. I april gjordes en kontrollrunda där forskarna gjorde det överraskande fyndet: i ett av boen hittades rikligt med ljus kutpäls och i viltkamerorna kunde man se en nyfödd kut med sin diande moder.

Närbild på lurvig sälkutÅbo yrkeshögskola
Kuten observerades för första gången inne i det konstgjorda boet den 20 februari.

Den första observationen av vikarhonan vid boet gjordes den 18 februari och kuten fångades på bild i boet för första gången två dagar senare. Den sista gången kuten sågs i viltkameran var den 26 mars.

— Att försöket med konstgjorda bon lyckades så här snabbt är en mycket positiv överraskning. Innan den här våren har det observerats endast några kutar som fötts på land, så vi visste i praktiken inte alls i hurudana omgivningar östersjövikarna föder under isfria vintrar, säger Jussi Laaksonlaita, expert vid Åbo yrkeshögskola.

Två sälar på en klippaSeppo Keränen
Östersjövikaren är en nära hotad art. Nuförtiden finns det 200-300 individer i Skärgårdshavet.

Vid Åbo yrkeshögskola har man utvecklat olika prototyper för konstgjorda bon, varav två varianter finns utplacerade: ett skyddstak i faner och trä samt en lådlik bokonstruktion i plast. Det bekräftade lyckade bobyggandet skedde i plastvarianten.

— Till näst ska vi förbättra boen så att de bland annat skyddar bättre från rovdjur, säger Laaksonlaita.

Exakta platser för de konstgjorda boen och kutobservationer uppges inte, för att skydda östersjövikaren och freda dess bobyggande. Försöken med konstgjorda bon i Skärgårdshavet är en del av det EU-finansierade Vår vikare LIFE-projektet som koordineras av Forststyrelsen. Den del som fokuserar på östersjövikaren i Skärgårdshavet görs av Åbo yrkeshögskola, WWF Finland, Naturresursinstitutet (Luke) och Ålands landskapsregering.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter