Åboforskare: Nyfödda gagnas av familjerum och inkluderande personal

När personalen på BB får utbildning i att inkludera hela familjen förbättras välmåendet för både barn, föräldrar och personal. Det är slutsatsen i Mirka Toivonens doktorsavhandling som hon disputerar med vid Åbo Universitet på fredag.
Toivonen har undersökt hur programmet Vanhemmat vahvasti mukaan (ung. Stor föräldranärvaro) har påverkat personal och familjer som besökt BB på ÅUCS. Slutsatsen blev att ju mer föräldrarna involverades, desto bättre mådde både barn, föräldrar och personal.
Traditionellt är det ändå så att föräldrarna blir ganska perifera i skötseln av barnet – speciellt om det behöver specialvård. Det här är dock något som ändrar med hjälp av programmet.
– Min undersökning visar att utbildning av personalen hjälpte skötarna att ändra sin yrkesidentitet från att vara barnets primära vårdare till att vara stöd för föräldrarna – vilket betyder att föräldrarna fick en större roll som barnets vårdare, säger Toivonen i ett pressmeddelande.
Familjerum viktigt för interaktionen
Normalt känner sig speciellt papporna förbisedda på BB, men om personalen involverar föräldrarna i vården, motverkar det känslan av utanförskap.
– Baserat på undersökningen behöver papporna mera stöd och uppmuntran när det gäller att ta hand om sitt barn. Jag såg att tack vare utbildningen kunde skötarna stöda papporna från början av avdelningsvistelsen, något som stärkte pappans roll, säger Toivonen.
En annan sak som påverkar föräldrarnas känsla av att vara involverade är familjerum, och Toivonen rekommenderar det som den föredragna avdelningsformen när det gäller prematurer och nyfödda. I familjerummen begränsas inte föräldrarnas närvaro och de har större möjligheter att delta i barnets skötsel, och beslutsfattandet kring barnets vård.
Forskningen visade också att familjerummen ökade interaktionen mellan föräldrarna och vårdarna.
– Den ökade interaktionen ökar också det viktiga förtroendet mellan vårdare och föräldrar, säger Toivonen.
Mirka Toivonen disputerar med avhandlingen ”Kohti perhekeskeistä hoitamista vastasyntyneiden teho-osastoilla: Hoitokulttuurin ja osastoarkkitehtuurin muutos” på fredag 22.1 klockan 12.00 och disputationen kan följas på distans.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.