Åboforskare hittade nya stora insektsarter i regnskogen


Epirhyssa johanna. Döpt efter Tapani Hopkins fru. Foto: Tapani Hopkins
Forskare från Åbo universitets biodiversitetsenhet har upptäckt två nya arter av parasitsteklar i Afrika. Parasitsteklarna är en av de artrikaste djurgrupperna på jorden, men trots det är deras artrikedom i tropiken dåligt kartlagd.
– En av de nya arterna fick namnet Epirhyssa quagga, för att den liknar en zebra. Den andra nya arten heter Epirhyssa johanna. Den är döpt efter min fru, säger TY-doktoranden Tapani Hopkins som lett projektet.
Upptäckten är en del av en en kartläggning av afrotropiska raspryggsteklars mångfald. Rasprygssteklar är stora steklar som parasiterar på skablaggslarver eller stekellarver, som finns i död ved. Honornas underkropp har synnerligen långa äggläggningsrör, som de använder för att borra genom ved, paralysera larver och lägga ägg.
I allmänhet känner man bättre till stora insekters artrikedom, men just raspryggsstekeln är ett undantag.
– Afrikas största raspryggstekel Epirhyssa overlaeti är ett bra exempel. Man har tidigare bara hittat två honor av arten, en i Kongo på 1930-talet och en annan i Kamerun på 1980-talet. Nu fick vi ett stort antal av både honor och hanar, från ett enda område i Uganda, säger Hopkins.

Insekterna fångades med tältliknande fällor. Foto: Tapani Hopkins
Tidigare har forskarna undersökt raspryggssteklarnas mångfald i Amazonas regnskog.
– I Amazonas har vi beskrivit tio stora arter av raspryggsteklar, och ändrat på uppfattningen om parasitsteklarnas mångfald i de tropiska regnskogarna. Att utvidga vår forskning till Afrika är viktigt, eftersom vårt mål är att förklara de oerhört artrika parasiterande insekternas globala mångfald, berättar Ilari Sääksjärvi, professor i biodiversitetsforskning vid Åbo universitet.
Det nu aktuella forskningsprojektet leddes av Åbo universitet. Forskare från tre länder deltog. Resultaten har publicerats i den öppna tidsskriften ZooKeys.
I forskningen som leddes av forskningsgruppen vid Åbo universitet deltog forskare i tre länder och forskningsanstalter. Resultaten publicerades i den öppet tillgängliga tidskriften ZooKeys.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.