Förflytta dig till innehållet

Åboforskare gjorde lupinsmoothie – våra vilda och giftiga lupiner duger tyvärr inte som föda

Odlingsväxten blålupin (lupinus angustifolius., på bilden) ska inte förväxlas med den förvildade blomsterlupinen och sandlupinen. Foto: Lies Van Rompaey / Wikipedia


Lupiner och quinoa lämpar sig bra för smoothier och mellanmål. Det här anser forskare vid Åbo universitet och Naturresursinstitutet Luke som undersökt hur växterna kunde användas som en del av hållbar matproduktion.
Tyvärr erbjuder det här ingen lösning till de invasiva lupiner som hittas hos oss – de kan inte ätas upp. De undersökta, odlade lupinerna ska inte förväxlas med de förvildade, giftiga lupinerna.
Däremot är det inte omöjligt att ätbara lupiner kan bli vardag också hos oss. Forskarna studerade nämligen blålupiner, som man kan odla i Finland. I Sverige har blålupin – eller blå sötlupin, som den också kallas – testodlats med goda resultat. Blålupinen (lupinus angustifolius) kan odlas på mager jord som varken behöver kalkas eller gödas. Blålupinen trivs hos oss i växtzonerna I och II, det vill längs kusten i södra Finland.
I sin lupinforskning samarbetade Åbo universitet och Luke med lantbruksuniversitetet i La Molina i Peru och Valparaiso universitet i Chile. Tillsammans med dem testades också doftlupinen (lupinus mutabilis) och quinoa, som odlas i de två länderna.
Målet var att studera näringsvärden, odlingsmetoder, förädlingsmöjligheter och kläcka nya produktidéer. I Sydamerika fick forskarna goda resultat med att kombinera solpaneler med frötorkningsteknik.
– Projektet har stärkt kunskapsutbytet mellan våra forskningsenheter och ökat växelverkan med livsmedelsbranschen. Nu fick exempelvis de som arbetar inom basproduktionen lära sig mycket nyttigt, särskilt om torkteknik, säger universitetslektor Jukka-Pekka Suomela vid Åbo universitet.
De finländare som fick smaka på smoothier med lupin och quinoa som råvara gav tummen upp. I Peru fick testgrupper pröva också olika mellanmål, som ett samarbete med kändiskocken Flavio Solórzano.
Lupinen innehåller proteiner och goda fetter och quinoa är också en mycket näringsrik växt. En viktig fråga är hur stor andel de kan utgöra av den slutliga produkten, enligt Jukka-Pekka Suomela.
25.3.19 kl 9.25: Arterna preciserade. Forskarna testade både blålupin och doftlupin.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter