Åboforskare gjorde banbrytande upptäckt av hur bröstcancerceller sprider sig

När en grupp forskare vid Åbo universitet undersökte 100-tals bröstcancerprov gjorde de en helt ny upptäckt. Man hittade en molekyl i cancercellen som gör det lättare för cellerna att sprida sig från bröstet och skapa metastaser i till exempel lungorna eller hjärnan.
Ju mera molekyler, desto mera ”fart” blir det på cancercellerna, och ju större är risken för att cancern sprider sig och blir dödlig förklarar professor Johanna Ivaska.
Hon säger att upptäckten har stor betydelse för den framtida cancerforskningen.
– När man vet vilka mekanismer som gör att cancercellerna sprider sig är det lättare att förutspå deras rörelser och bedöma hur aggressivt cancern utvecklar sig. Då förstår man också hur stor risken är att det bildas metastaser, och det är lättare att bedöma hurudan slags vård patienten behöver och hurudan behandling hen bör få.
– På lång sikt kan man kanske ta fram ett läkemedel som stoppar cancercellerna från att sprida sig.
Forskningsresultatet har publicerat i den ansedda tidskriften Nature Cell Biology. Ivaskas forskargrupp fick nyligen ett stipendium på 990 000 tusen euro av Jane och Aatos Erkko-stiftelsen för att kunna fortsätta sitt arbete med att utveckla mediciner som gör att cancercellerna inte sprider sig.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.