Åboforskare avslöjade hemlighet med stenar som avger ljus – upptäckten kan ge bättre självlysande material

Forskare vid Åbo universitet har lyckats luska ut hemligheten med hackmanit, ett naturmineral som kan skifta i färg och avge ett sken då det är mörkt.
Material som är fluorescerande – det vill avger ljus efter att de först utsatts för ljus – är vanliga i vår vardag. Sådana används i exempelvis skyltar som visar nödutgångar.
– Problemet med dessa material är att det inte går att förutspå hur bra de avger ljus, trots att man har tillsatt ett fluorescerande grundämne, säger universitetslektor Mika Lastusaari vid Åbo universitet.
Det är här hackmanit kommer in. Mineralen, som har fått sitt namn efter geologen Victor Hackman (1866–1941), hittas i större mängder i bland annat Afghanistan, Grönland, Kanada och Pakistan.

Trots att syntetiskt producerad hackmanit avger ljus bättre än naturens egen mineral, har Åboforskare fokuserat på mekanismen i den senare. I arbetet deltog kemister, mineraloger, geologer, fysiker, en statistiker – samt forskare som specialiserat sig på modellering av mineralers egenskaper.
– Tack vare det breda samarbetet kunde vi komma fram till att det är svavel, kalium, titan och järn – då halterna är i rätt balans – som bidrar mest till hur hackmanit avger ljus.
Det är särskilt titan som har en nyckelroll, i samarbete med hur elektroner rör sig.
Trots att naturens hackmanit inte klår de syntetiska varianterna, gav forskningen ledtrådar om hur man kunde tillverka ännu effektivare fluorescerande material, säger Lastusaari.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.