Förflytta dig till innehållet

Åboföretaget Plantui i konkurs – ”Svårt att göra folk medvetna om att produktkategorin finns”

Arkiv/Jan-Ole Edberg
smart inomhusträdgård
Åboföretaget Plantui har ansökt om konkurs. Enligt Timo Ketonen är orsaken konsumenters minskade köpkraft sedan kriget i Ukraina.

Det Åbobaserade företaget Plantui har ansökt om konkurs i går, den 24 augusti. Plantui utvecklade och sålde smarta miniträdgårdar för inomhusodling av örter och blommor. Med deras självreglerande system och frökapslar kunde man enkelt odla blommor och ovanliga örter hemma.

Timo Ketonen från Nagu har varit en långvarig investerare och styrelseledamot i företaget sedan 2015. Han säger att orsaken till konkursansökan är konsumenternas försämrade köpkraft.

– Det är lite av en klyscha att skylla allt på Rysslands krig, men det är en direkt konsekvens av kriget. Våra tillverkningskostnader har stigit samtidigt som kundernas köpkraft minskat, säger Ketonen, som tillägger att han endast kan kommenterar som privatperson eftersom att styrelsen nu är upplöst.

man talar på en scenAarón Blanco Tejedor
Timo Ketonen från Nagu har varit en långvarig investerare och styrelsemedlem i Plantui.

Plantui grundades i Åbo 2012. Företaget hade år 2022 en omsättning på cirka 812 000 euro och resultatet landade på en förlust om 1,94 miljoner euro. Omsättningen sjönk med 51 procent från året innan.

Företaget har samarbetat med tyska elektronikjätten Bosch och Nelson Garden.

– Kontraktet med Bosch gjorde att vi fick med oss många högprofilinvesterare. År 2021 kom vi väldigt nära att bli lönsamma med en omsättning på ungefär 1,7 miljoner euro, säger Ketonen.

Vid utgången av 2022 sysselsatte företaget fem anställda. I mars i år ansökte Plantui om företagssanering.

Mer marknadsföring skulle ha krävts

Ketonen konstaterar att företaget skulle ha behövt ha möjlighet att satsa mycket mera på marknadsföring av produkten för att folk skulle förstå fördelarna med den.

– Det krävs också stora satsningar för att folk ska bli medvetna om att den här produktkategorin ens finns. Flera andra företag med likande produkter har också gått i konkurs innan oss.

En annan utmaning har varit rörelsekapital. Det krävs ett stort kapital för att täcka kostnaderna av att tillverka produkten och det tar ibland länge innan produkten är klar och kan säljas.

– För oss tog det ibland upp till tolv månader innan produkten var klar och kunde levereras. Det är en stor utmaning för företag som försöker ta sig in på marknaden. I Finland finns få möjligheter utöver banklån för att finansiera rörelsekapital, säger Ketonen.

Kommer de som redan har en inomhusträdgård att kunna köpa frökapslarna i framtiden?

– Det är ännu oklart vad som sker, det hänger på boförvaltaren. Min gissning är att hans första alternativ är att försöka sälja hela bolaget. Patenten och de två aktiva licensavtalen som finns med Bosch och Nelson Garden är värdefulla, säger Ketonen.

Ett annat alternativ är att sälja vissa delar av företaget.

– Det finns redan företag i trädgårdsbranschen som är intresserade av att köpa växtkapsel delen av företaget, säger Ketonen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter