Förflytta dig till innehållet

Åboföretag säljer coronatest som smör – ”testen behövs dygnet runt”

Abacus Diagnostica/Press
ett kit med coronatest
Abacus Diagnostica som specialiserar sig på diagnos av infektionssjukdomar har sett ett tydligt uppsving i sin affärsverksamhet under det senaste året.

Lite cyniskt kan man säga att Abacus Diagnostica i Åbo är i rätt bransch vid rätt tid. Sedan det grundades 2004 har företaget specialiserat sig på snabbdiagnos av infektionssjukdomar. De tillverkar diagnostest för bland annat norovirus och streptokocker.

I våras lade företaget till snabbtest av SARS-CoV-2 till produktionen, och ökade sin omsättning tiofalt ifjol jämfört med föregående år. År 2019 var omsättningen 670 000 euro.

De totala intäkterna per månad ligger nu på en miljon. Produktionen av test ökade så mycket som tjugo gånger under 2020. 

Normalt följer försäljningen en årskurva, som stiger under influensasäsongen mellan december och mars. Sedan mars förra året har kurvan bara gått uppåt.

– Coronatesten behövs dygnet runt, säger företagets VD Erno Sundberg.

Hälften av kunderna utomlands

I juli erhöll Abacus coronatest CE-märkningen, som möjliggör fri rörlighet på Europas inre marknad.

Företaget tillverkar nu ungefär 20 000 coronatest i veckan, femtusen fler än i oktober. Cirka hälften av dem säljs i Finland, resten utomlands.

Via distributörer går försäljningen i Finland främst till centralsjukhusen, delvis också till universitetssjukhus och den privata hälsovården.

– Men ganska många platser i Finland börjar redan ha all testutrustning på plats. I något skede kommer gränsen emot, säger Sundberg. 

I Finland utförs cirka 15 000 coronatest per dygn. Abacus står alltså för en relativt liten andel av testen i Finland. Och de är inte heller det enda företaget i Åbo som gör coronatest, Arcdia Oy är ett annat.

I Europa är Abacus största kunder Tyskland, Grekland, Norge, Danmark och Sverige.

en man med skjorta mot en vit bakgrundAbacus Diagnostica/Press
”Testen behövs dygnet runt”, säger Abacus Diagnosticas VD Erno Sundberg. Coronatesten bidrar nu till 90 procent av företagets omsättning. Foto: Abacus Diagnostica/Press

Global brist på råmaterial

Trots företagets branta tillväxtkurva är det inte bara solsken och regnbågar inom branschen.

Diagnostesten som Abacus tillverkar är så kallade PCR-test, ett slags gentekniskt test. För tillverkningen behövs tiotals olika kemikalier, bioreagenser, enzymer, och plastdelar för pipetter och annat.

Efterfrågan på PCR-test, som används brett för att testa för corona, har ökat i hela världen, vilket lett till en global brist på råmaterialen.

På våren ledde ett plötsligt ökat behov också till en tillfällig brist på munskydd, men råmaterialen som behövs för ett test är mycket svårare att framställa. 

Störst brist är det på plastmaterialen.

– Vi får jaga världen runt efter materialen. Vi har blivit tvungna att hitta nya leverantörer då de gamla inte klarar av att producera tillräckliga mängder. Hela branschen drabbas av det här, inte bara vi.

En ljus framtid?

I början av december lanserade företaget ett nytt, så kallat kombinationstest. Det kallas så för att ett och samma test påvisar om patienten har corona, influensa eller RS-virus (ett pneumovirus). På så vis sparar testet tid och resurser.

Sundberg tror inte testet blir förlegat efter att den värsta coronapandemin är över.

– Coronan kommer inte försvinna helt och hållet. Dess påverkan avtar säkert, och så blir det ett återkommande virus, som säsongsinfluensa.

Just nu bidrar coronatesten som Abacus tillverkar till 90 procent av företagets omsättning.

Vad händer med företagets tillväxt när coronatest inte längre behövs i samma utsträckning?

– Fram till sommaren kommer vi se en fortsatt tillväxt i vår försäljning. Efter det är det väldigt svårt att förutspå något, men kanske kring 2022 kommer omsättningen att börja minska.

Enligt Sundberg har hela branschen sett en uppåtgående trend redan innan corona.

Infektionssjukdomar lär inte bli mindre vanliga. Fler snabbare test behövs också framöver. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter