Åbofirma jobbar på att hitta stålleverantörer som ersätter Ryssland och Ukraina – bearbetar 15 miljoner kilogram stål per år

15 miljoner kilogram stål. Ungefär så mycket bearbetar Stera Technologies per år.
Bolaget, med huvudkontoret i Åbo, gör allt från stålbearbetning till elektronik, elektrifierade produktdelar och hela produkter – skräddarsytt efter kundernas önskemål.
Bland Stera Technologies kunder finns flera stora finska börsbolag som opererar globalt. Det handlar om toppnamn i sina respektive branscher, såsom Kones hissproduktion, Ponsses skogsmaskiner samt Vaisala som tillverkar mätapparatur.
Man är också underleverantör till bilindustrin.
Tätare möten
Stera Technologies har importerat en del av sitt stål från Ryssland, Ukraina och Belarus, som kombinerat är världens näst största stålproducent efter Kina, säger vd:n Jussi Ohlsson.
Efter Rysslands attack mot Ukraina har arbetsdagen för Steras inköpare- och försäljare förändrats.
– Vi har tät kontakt med olika stålleverantörer och med våra kunder för att hitta alternativa kanaler för att få stål, och för att hålla våra kunder på kartan. Våra veckomöten har nu blivit dagliga möten. Det händer så mycket. Men så var det också när pandemin slog till för två år sedan, säger Ohlsson.
Tillförsikt
Jussi Ohlsson ser ändå relativt lugnt på läget just nu. Man gick in i krisen ur ett historiskt bra läge. I fjol slog bolaget omsättningsrekord, 92 miljoner euro.
I år siktar man på nytt rekord: 100 miljoner euro. Tills vidare håller man rekordtakten. Orderboken är full. Kunderna har bra drag i sina verksamheter.
– Inte har produktionshjulen stannat, säger Ohlsson. Och det var ju problem med logistiken under pandemin också, vilket även påverkade stålleveranserna. Problemets effekter liknar effekterna av bristen på halvledare som vi haft de senaste åren. Viss produktion kan minska lite, men det handlar mer om att tillväxten begränsas än om att produktionen skulle stoppas helt.
Nya möjligheter
Och även om bakgrunden är tragisk så ser Ohlsson positiva effekter av att Stera Technologies – liksom en massa andra europeiska bolag – nu måste försöka hitta stål på närmare håll.
– Pandemin var den första kris då vi tillsammans med kunderna började se på produktionskedjans resiliens. Jag anser att vi på längre sikt borde minska utlokaliseringen till Asien, och föröka hålla produktionen närmare kunderna här i Europa.
Redan under coronan såg man en större strävan att göra så, konstaterar Ohlsson.
– Eventuellt kan det också ge oss fler lokala kunder.
Både bulk- och specialstål
För sin produktion behöver Stera Technologies både bulkstål, så kallat svart stål, och specialstål såsom rostfritt stål. Bulkstålet har oftast levererats från Ryssland, Ukraina och Asien, medan stålproducenterna västerut i Europa är mer inriktade på specialstål.
– Vi får se om bulkstålet nu börjar intressera de europeiska producenterna. Det är marknaden och prisnivåerna som styr det. Det är också intressant att se hur Kina agerar. Jag tänker inte enbart på stålproduktionen, utan mera allmänt, säger Ohlsson.
Priset på stål och stålprodukter har stigit mycket ny, säger Ohlsson. Men de steg också innan Ukrainakrisen.
– Inflationen har ju stigit en längre tid redan. Vi får se om det gör att ekonomin stannar upp. Men de stimulansåtgärder som har sats in på olika håll har nog haft effekt.

Arbete för ukrainare?
Att stålleveranserna från Ryssland och Ukraina strypts av kriget och sanktionerna är ett problem som finska staten inte kan påverka, konstaterar Jussi Ohlsson.
Däremot hoppas han att staten agerar så att ukrainare som eventuellt måste stanna långa tider i Finland ska kunna hitta jobb.
– Det har en mänsklig sida, och dessutom har tillgången på arbetskraft varit stor i vissa branscher i Finland. Ukrainarna är ofta välutbildade, och det skulle vara bra om staten underlättar för dem att komma ut i arbetslivet.
– Men egentligen är det lite tidigt att fundera så mycket på det, då många ukrainare lever med hoppet om att kunna återvända hem.
För Stera Technologies del ser Jussi Ohlsson allstå med tillförsikt på framtiden.
– Kriser kommer. Vi klarade coronan, och nu är det överlag bra drag på marknaden. De som är flexibla och innovativa klarar sig. Men läget i världen kan förstås förändras snabbt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.