Förflytta dig till innehållet

Åbofirma fick patent på innovation i USA — urin eller saliv ska diagnosticera hjärnskador

tre män i kostym
tre män i kostym

Mårten Kvist, Associate Professor, vd Adrian Harel och Tom Palenius, Chief Operating Officer och vd för Turku Science Park, har med företaget Medicortex tagit sig in på den amerikanska marknaden. Pressbild

Åboföretaget Medicortex har nått ett av sina största mål hittills — patent på en ny innovation i USA.

Företaget har skapat ett snabbtest som diagnosticerar milda traumatiska hjärnskador. Just nu utförs kliniska tester av produkten i Björneborg för tredje gången.

— De två första gångerna testade vi produkten på vuxna, nu testar vi den på barn. För vuxna ser testet ungefär ut som ett graviditetstest som ger utslag via urinen. För barnen ser testet ut som en slickepinne, och ger utslag via saliven, säger vd Adrian Harel.

Testerna kan användas för personer som exempelvis slått i huvudet hårt, men inte känner någon stor smärta eller bara lite huvudvärk. Processen att diagnosticera hjärnskador försnabbas därmet rejält då man undviker sjukhusvård, enligt Harel.

— Det här är vår största framgång hittills. Vårt patent i USA ger oss möjligheten att ta oss in på den största marknaden då det gäller medicinska innovationer. Det nya testet kan användas av till exempel USA:s armé, fotbollslag, kampsportsutövare… Alla former av kontaktsport kan dra nytta av vårt test. Nu hoppas vi på flera finansiärer, säger Harel.

Åtta anställda i Åbo

Medicortex har åtta anställda som arbetar på kontoret i Pharmacity i Kuppis.

Företaget grundades i juni 2014 och verkade till en början i företagsklustret Turku Science Park. Man har tidigare beviljats finansiering av bland annat Tekes, USA:s försvarsministerium och Business Finland.

Harel tog sin doktorsexamen i neurobiologi i Israel innan han anlände till Finland och grundade företaget. I styrelsen för företaget sitter även Mårten Kvist, Associate Professor, och Tom Palenius, Chief Operating Officer och vd för Turku Science Park.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter