Förflytta dig till innehållet

Åbofabrik kan drabbas av sanktioner mot Ryssland – har skickat satellittelefoner till kontoret i Ukraina

Arkiv/J-O Edberg

Sandviks fabrik i Åbo tillverkar maskiner för gruvindustrin och deras maskiner exporteras både till Ryssland och till Ukraina. Den svenskägda koncernen har försäljningskontor i båda länderna.

Kommunikationsdirektör Tiina Heiniö säger att det ännu är för tidigt att sia om hur eventuella sanktioner och motsanktioner kommer att påverka fabrikens verksamhet.

– Men vi följer förstås med hur situationen med sanktioner utvecklas och bedömer hur det konkret påverkar vår verksamhet, säger Heiniö.

Hon tillägger att de är särskilt oroliga för de personer som arbetar i Ukraina.

– Lokalt har man gjort upp planer för olika scenarier. Kontoret i Ukraina har bland annat fått satellittelefoner om det blir avbrott i informationskanalerna.

Den upptrappade konflikten i Ukraina kan få drastiska följder för företag som har en stor export till Ryssland, eller som är beroende av råvaror från Ryssland.

En kvinnaArkiv/Emma Strömberg
Åbo handelskammares vd Kaisa Leiwo.

Åbo handelskammares vd Kaisa Leiwo lyfter fram att handeln med Ryssland minskade mycket redan efter Rysslands annektering av Krimhalvön 2014 i och med de sanktioner och motsanktioner som följde.

– Finlands nationalekonomi kommer kanske inte att drabbas så hårt, men för enskilda företag kan en eskalerande situation vara katastrofal, säger Leiwo.

De företagsbranscher i Åboregionen som exporterar till Ryssland är främst maskin- och kemikalieindustrin.
Nationellt är också skogs- och pappersindustrin en stor exportör till Ryssland. 5–6 procent av Finlands export går till Ryssland.

– Det är mindre än vad folk kanske tänker sig. Ännu i början av 2000-talet var Ryssland Finlands främsta exportland, säger Leiwo.

Sanktioner utfärdades

Bland annat livsmedelsindustrin har riktat in sig på nya marknader efter att Ryssland införde importstopp för många livsmedel som ett svar på EU:s sanktioner efter annekteringen av Krim.

Rubeln har också varit svag, vilket inte främjar exporten till Ryssland, och så har det osäkra ledarskapet i Ryssland gjort landet mindre attraktivt att investera i.

Finland importerar energi i form av naturgas, råolja och el från Ryssland.
– Energisektorn kommer säkert att påverkas av krisen. Om det nu har varit tal om att det är så dyrt att värma huset och tanka bilen så lättar Ukrainakrisen inte upp den situationen, säger Leiwo.

Hon påpekar att det här drabbar industrier i Egentliga Finland, som förbrukar mycket energi.

Under onsdagen kom EU överrens om ett sanktionspaket mot Ryssland där bland annat tre ryska banker som antingen står nära den ryska eliten eller har kopplingar till separatistområdena Luhansk och Donetsk i Ukraina finns med.

EU utfärdar också sanktioner mot Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu och de 351 ledamöter i den ryska Duman som röstade för att erkänna separatistområdena som självständiga, rapporterar The Guardian. USA meddelade om sanktioner mot Ryssland natten till onsdag.

Så här har Ukrainakrisen eskalerat

På måndagen erkände Putin utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk som självständiga.

Putin har skickat trupper till dessa områden.

USA och Storbritannien hävdar baserat på uppgifter från sina underrättelsetjänster att Putin högst sannolikt planerar ett fullskaligt anfall mot Ukraina med huvudstaden Kiev som mål.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter