Åboelever glider inte längre in i Katedralskolan som förr – konkurrensen hårdare än på länge

De senaste åren har ungefär en fjärdedel av de studerande som antagits till Katedralskolan kommit från andra orter än Åbo och S:t Karins (där eleverna går åk 7–9 i S:t Olofsskolan i Åbo).
Särskilt de två senaste åren har trenden med att allt fler elever som inte gått ut grundskolan i Åbo söker sig till Katedralskolan märkts av. Och det är inte alls så att Pargas på något sätt är överrepresenterat i den statistiken, eftersom antalet studerande från Pargas – med ett undantag år 2020 då siffran var tre – rätt konstant rört sig kring tio. De två senaste åren har 13 studerande från Pargas antagits.
Katedralskolans rektor Marianne Pärnänen konstaterar att det som ändrat är att andelen studerande som gått ut grundskolan längre bort allt oftare söker sig till Åbo.
– De flesta från annan ort kommer från Pargas, men det rör sig inte om flera än cirka tio per år. De två senaste åren har 13 studerande från Pargas antagits, men året innan endast tre. De övriga kommer från Åland, andra orter i Svenskfinland, allt från Uleåborg till Lovisa, eller från någon av grannkommunerna till Åbo. Oftast handlar det om enstaka studerande från de här orterna, säger Pärnänen.
Dessutom hade Katedralskolan rekordmånga sökande i år. Katedralskolan har för närvarande 114 nybörjarplatser, varav sex platser är vigda för idrottsakademin.
I och med pressen från andra orter betyder det samtidigt att allt fler Åboelever som går ut grundskolan och vill söka sig vidare till gymnasiet får lov att välja ett annat gymnasium.
Kan bli tungt för enskilda studerande
Samtidigt kan det leda till situationer med väldigt långa skolresor, vilket också rektor Annika Gustafsson vid Pargas svenska gymnasium märker av i sin vardag.
– Vi har studerande som är trötta redan då de kommer till skolan på grund av att de måste starta till skolan så tidigt om morgnarna för att hinna till fem över åtta då första lektionspasset kör i gång.
Gustafsson säger att PSG i år har omkring tio studerande från Åbotrakten, varav några enstaka varit förstahandssökande.
– Men en stor del av de som kommit från Åbo hade under ett så kallat normalår kommit in i Katedralskolan, men nu har antagningsgränsen varit väldigt hög de senaste åren, säger Gustafsson.
I PSG har också situationen med nya studerande rört på sig ovanligt mycket i år, vilket också är orsaken till att man valde att inte publicera namnen på de som antagits till skolan i höst.
– Det hade helt enkelt varit konstigt om någon läst namnet på någon som kan ha fått en studieplats vid Katedralskolan senare på sommaren och därför valt att ta emot den och inte platsen vid PSG, säger Gustafsson.
Hur resonerar ni, är det ett problem att studerande väljer ett gymnasium som ligger längre bort?
– Det är bra att möjligheten att välja fritt finns. Det kan handla om den egna livssituationen, framtidsplaner eller till exempel möjligheten att studera vid någon specialiserad linje. Jag förstår inte varför man skulle vilja begränsa valfriheten, säger Pärnänen.
– Andemeningen med möjligheten att välja fritt är bra, men det kan bli jättebesvärligt då elever inte kan gå i sin närskola, säger Gustafsson.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.