Åboelever deltog i Tall Ships Races på tyskt skepp – besättningen lär sig navigera på traditionellt vis

Under etappen Tallinn–Åbo bemannades det tyska segelfartyget Johann Smidt av en grupp Åboelever från marinlinjen i gymnasiet Turun suomalainen yhteiskoulu.
– Jag har lärt mig massor och träffat många nya vänner, säger Petrus Junnila när ÅU träffar honom ombord.

Har du seglat mycket förr?
– Ja, familjen har en segelbåt. Men det är väldigt annorlunda att segla med ett så här stort skepp.
Johann Smidt är 36,6 meter lång och tävlar i B-klassen.
– Med en mindre båt känner man av alla förändringar i vinden och vågorna mera. Känslan här var helt annorlunda, säger han.
Skolningsfartyget ägs av Clipper, en tysk organisation som lär unga att segla på gammalt vis. Kapten Nikolaus Kern har en passion för traditionell segling.

– När vi navigerar använder vi ingen elektronisk utrustning. Vår besättning får lära sig att navigera med sjökort och kompass, säger han.
– Vi har förstås alla elektronisk utrustning ombord, och jag håller koll på vår färd med den av säkerhetsskäl. Men de vi lär upp ombord ska lära sig att navigera helt utan. Vi vill bevara den gamla konsten att segla.
Besättningen ombord byts ut för varje etapp.
– Också de vuxna ombord byts ut. Vi gör det här helt på frivillig basis, så många av använder en del av semestern till att undervisa ungdomar här.
Själv spenderar Kern hela sin semester ombord på Johann Smidt.
– Det är härligt att vara tillbaka i Åbo skärgård. Jag har varit är en gång tidigare. Det är alltid utmanande att segla mellan så många små öar.
Tävlingsetappen mellan Tallinn och Åbo gick inte helt ”som på Strömsö”.
– De första dagarna hade vi så lite vind. Vi tog oss inte alls framåt och ibland förde strömmarna oss i fel riktning, mot Ryssland.
– Efter några dagar fick vi betydligt bättre vind. Då presterade vi bra, säger han.

Turun suomalainen yhteiskoulus lärare, Christianne Ala-Nissilä, var med ombord.
– Det såg inte så bra ut i början, men vi tog oss över mållinjen inom utsatt tid.
Hon är nöjd att skolan kan erbjuda den här typen av upplevelser.
– I praktiken är det våra elever som har seglat hit skeppet från Tallinn. Förutom färdigheter i navigation och segling har de även tränat samarbetsförmågan. Allting är ett samarbete och ingen seglar ett skepp av den här typen ensam, säger hon.
Totalt arton elever deltog. De har avbrutit sitt sommarlov för att komma med på seglingen och får studiepoäng för att medverka.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.