Förflytta dig till innehållet

Åboderbyt gör comeback i fotbollsligan – "Vi har väntat alltför länge på dessa matcher"

Inters huvudtränare Fabrizio Piccareta och TPS dito Mika Laurikainen. SPT.


Fjolårets säsong i den inhemska fotbollsligan slutade med att Helsingfors IFK åkte ur ligan efter ett jämnt kval mot FC Honka från Esbo. I och med HIFK:s degradering blev mästarlaget HJK den enda huvudstadsklubben i fotbollsligan, och i år får ligan klara sig utan Helsingfors populära derbymatcher.

Samtidigt rustar den gamla huvudstaden Åbo upp för ligaderbyn, efter en paus på tre år. Åbolaget TPS vann ettan i fjol och gör lokalkonkurrenten FC Inter sällskap i ligan.
– Det betyder så mycket här i Åbo. Det innebär att det blir tre stora matcher i Åbo, och för lagen har det en enorm betydelse att få spela mot varandra. Vi har väntat alltför länge på dessa matcher, säger TPS ivriga huvudtränare Mika Laurikainen.
– Speciellt nu när Helsingfors inte har ett derby kan Åboderbyt bli ett riktigt stort evenemang för hela ligan.
TPS blev sist i fotbollsligan år 2014 och föll till ettan. Där höll laget till i tre långa år, medan Inter knegade på i ligan utan nämnvärda framgångar.
Hösten 2016 möttes lagen i det tudelade ligakvalet, och Inter behöll sin ligaplats med det sammanlagda resultatet 2-0.
–  Ligakvalet var ett annorlunda evenemang. Då spelade lagen först och främst om en plats i ligan, men nu spelar vi om vem som är bäst i Åbo, konstaterar Laurikainen.
Lokalkonkurrenten Inter tar emot TPS med öppna armar. Inters italienska huvudtränare Fabrizio Piccareta tycker att Åbo är stort nog för två ligaklubbar.
–  Jag är glad över att de är tillbaka i ligan. Det kan krydda till det, inte bara derbymatcherna utan båda klubbarnas dagliga verksamhet och hela ligan. I och med rivaliteten uppstår en viss spänning, och det är bra för den här staden och Fotbollsfinland.
– Där det finns tävling, finns det en vilja att utvecklas. Om det finns en tävlingssituation vill man bli bättre, och jag tror att båda Åbolagen nu har en fin möjlighet att utvecklas. Vi vill naturligtvis vara bättre än TPS.
Piccareta, som bland annat medverkat i den engelska klubben Sunderlands tränarstab, hävdar att derbymatcher alltid är någonting speciellt, oavsett serienivå.
– I ärlighetens namn måste jag säga att det bästa derbyt jag upplevt var i Premier League när Newcastle mötte Sunderland. Det var över 50 000 människor på läktarna och för dem handlade det om liv och död, säger Piccareta.
– Dessutom vann vi med 3-0, så det var en perfekt dag.
Kuppis fotbollsstadion i Åbo är snäppet mindre än de engelska ligaarenorna, och rymmer cirka 9 400 åskådare. Stadions publikrekord är från 2009, när en ligamatch mellan TPS och Inter lockade 9 089 åskådare.
För fotbollsligan är Åboderbyna välkomna tillägg i matchprogrammet. Ligans vd Timo Marjamaa hoppas att matcherna mellan TPS och Inter kan fylla tomrummet efter Helsingfors derbyn.
– Det blir intressant att se vilket derby som ärver Helsingforsmatchernas roll. Är det Lapplands derby mellan RoPS och PS Kemi, Österbottens derby mellan VPS och SJK eller Åboderbyt? I huvudstadsregionen finns dessutom metroderbyt mellan HJK och FC Honka, funderar Marjamaa.
– Innan TPS föll ur ligan beskrevs Åbo som Finlands fotbollshuvudstad, och matcherna mellan Åbolagen var fina evenemang. Jag tror publiken i Åbo hittar derbyna i år igen.
Fotbollsvännerna i Åbo får sin första chans att gå på derby redan den 21 april, när Inter står värd för TPS. Den kalla våren har väckt frågor om naturgräset på Kuppis fotbollsstadion hinner bli speldugligt i tid, men Marjamaa är optimistisk.
– Den tiden på året har man nog allt som oftast kunnat spela på Kuppis stadion. Visst har det här varit en besvärlig vår men det är ännu en månad kvar till matchen, säger han.
Om gräsmattan mot förmodan inte är i spelskick måste Inter flytta säsongens första Åboderby till konstgräset på Tölö fotbollsstadion i Helsingfors. Det skulle vara ett stort bakslag för båda lagen och deras supportrar.
Marjamaa säger att det av sportsliga orsaker inte skulle ha varit klokt att pricka in derbyt till en senare tidpunkt. Ligan har försökt skapa ett matchprogram som ger lagen möjlighet att möta varandra i olika skeden av säsongen.
– Vi kan inte göra allting så att vi förbereder oss för alla tiders kallaste vinter. Alla derbyn kan inte spelas mitt på sommaren eftersom det skulle störa rytmen i matchprogrammet, säger Marjamaa.
Sedan Inter gjorde debut i fotbollsligan år 1996 har Åbolagen spelat sammanlagt 39 ligamatcher mot varandra. Inter har vunnit 14 gånger och TPS 13 gånger, medan 12 derbyn har slutat jämnt. Den sammanlagda målskillnaden är 55-47 till Inters favör.

TPS steg tillbaka till ligan 2017. ÅU-foto

TPS är på benen igen

Steget från ettan till fotbollsligan är ekonomiskt tungt, och liganykomlingen TPS har fördubblat sin spelarbudget efter förra säsongen. Åboklubbens vd Jarmo Kähkönen säger att representationslagets spelarbudget stiger från 175 000 euro i fjol till 350 000 euro i år.
– Sammanlagt är ligalagets budget cirka 600 000 euro. Då räknar vi med spelarnas löner och alla andra utgifter som resor och annat. Den sammanlagda budgeten steg med ungefär en tredjedel från i fjol, räknar Kähkönen.
En regelbunden utgift är hyran för Kuppis fotbollsstadion, där TPS spelar sina hemmamatcher. Enligt Kähkönen är hyran cirka 5 000 euro per match.
– Visst kostar det mycket men det är dyrt att upprätthålla så fina förhållanden, säger han.
Enligt Kähkönen är TPS ekonomiska situation för tillfället ”krävande” men stabil. I fjol gjorde bolaget FC TPS Turku Oy, som ansvarar för herrarnas representationslag, en förlust på knappt 10 000 euro. Kähkönen påpekar att bolaget är skuldfritt.
För två år sedan såg det riktigt illa ut. TPS spelade i ettan och var tvungen att starta en gräsrotsfinansieringskampanj för att rädda sin verksamhet. Kampanjen nådde minimimålet på 300 000 euro och herrlaget kunde spela säsongen till slut.
– Pengarna gick i praktiken åt till att betala av skulder och rädda representationsfotbollen. Det var krisfinansiering det handlade om, säger Kähkönen.
Enligt Kähkönen har TPS nu sett över sin verksamhet och försökt hitta nya sätt att håva in pengar på. Arbetet har bara börjat och vägen till ligatoppen är lång, men Kähkönen är full av optimism.
– Vi är på gång igen. Nu sopar vi bort dammet från knutarna och blickar framåt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter