Åbocyklisternas största utmaningar är i centrum: ”Det är lätt att ta sig in mot stan men sedan är det stopp”

Utvecklingen har varit mycket positiv för cykeltrafiken i Åbo, säger Mikko Kiero, vice ordförande för föreningen Åbo cyklister, Turpo.
– Det syns i antalet cyklister att det har hänt mycket under årens lopp, säger Kiero, som kommer från Imatra men som har bott tjugo år i Åbo.
En av de många goda sakerna är hur Åbo stad har specificerat så kallade kvalitetsleder, cykelrutter med intensifierad skötsel.
– Det sätt som dessa rutter nu sköts märks bra, också efter snöoväder, säger Kiero.
En annan åtgärd som indirekt gynnar cyklar är de sänkta hastighetsbegränsningarna. Då skillnaderna mellan olika trafikanters fart minskar, ökar tryggheten, vilket också sporrar till att cykla på fler ställen.
Tryggare trafikmiljöer skapas också på annat sätt, som då Östra Strandgatan ska få enkelriktade cykelbanor och åstranden fredas för fotgängare, säger Kiero.

Flera nya regler
Den nya vägtrafiklagen, som trädde i kraft i fjol, har också inneburit nytt: cykelvägar är numera alltid enkelriktade, om inte annat anges. Det här märks bland annat som alla de små tilläggskyltar som har dykt upp också i Åbo, längs rutter som fortsättningsvis är dubbelriktade.
– Åbo stad har skött skyltning och vägmarkeringar riktigt bra, säger Kiero.
På vissa ställen i Åbo ska det också bli avsnitt där man kan cykla åt båda hållen där som övrig trafik är enkelriktad (ÅU, 10.4). Här är Kiero något tveksam. För bilister kan det vara överraskande att möta cyklister på enkelriktade gator, därför är det bra om den nya möjligheten utnyttjas endast på väl valda platser.
Kiero är också något fundersam då det gäller det helt nya trafikmärket för väjningsplikt vid platser där cyklister korsar vägen (se faktaruta nedan). Det ser ut som trafikmärket för övergångsställe, men med cykel: här ska bilister väja för alla cyklar.
– Jag undrar om sådana alls kommer att placeras ut, säger Kiero, som anser att väjningsreglerna redan nu av många uppfattas som ganska krångliga.
Kan du de nya skyltarna?

Bild: Traficom/ÅU
Uppe till vänster: trafikmärke som anger att bilister ska väja för cyklister som kör över övergångsstället.
Till höger: trafikmärken som anger att det finns separata körfält för cyklar.
Nere till vänster: Cykelgata där cyklister ska ges fri passage, andra fordon bör anpassa sin hastighet till cykeltrafiken.
”Cykelparkeringen i centrum borde lösas”
Hela trafikkulturen har förändrats och fortsätter förändras, anser Kiero, som gläder sig över att Åbo ska få taxicyklar i sommar (ÅU, 18.3).
Överlag ser Kiero de största utmaningarna i centrum. Det är exempelvis ännu oklart hur Salutorgsmiljön ska se ut, säger han.
– Cykelparkeringen i centrum borde lösas. Som det var förr var det inte bra.
Alla vinner på om cyklar kan lämnas tryggt och prydligt, säger Kiero. Turpo har också gett sitt utlåtande om Salutorget.
Det jobbigaste i Åbo är enligt honom tvärtrafiken, de som ska åka genom stan.
– Det finns goda rutter för att ta sig in mot stan men sedan är det stopp.

En hel del intressebevakning återstå för föreningen Turpo. Ett exempel kunde vara cykelkörfält längs Slottsgatan.
Det kunde få en del cyklister att välja den vägen istället för Västra Strandgatan, där det tidvis är mycket tätt med fotgängare och cyklister
– Att dela utrymme med fotgängare är ingen ideallösning.
Kiero räknar också upp vissa i hans tycke farliga platser: rondellen vid Ikea, korsningen mellan Satakuntavägen och Tammerforsvägen, övergångsstället vid Dombron och så några trånga korsningar för cyklister och fotgängare vid exempelvis Skolgatan.
Relationen mellan olika trafikanter presenteras ofta genom konflikt, men verkligheten är trots allt en annan, anser Kiero. Friktion och motsättningar mellan olika grupper är ofta en följd av att något är dåligt planerat, anser han.
– Sociala medier ger också fel bild av hur det är. Åbo är trots allt en bra stad att cykla i.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.