Åbobutikerna får vara öppna men kunderna kan få böter – blandade känslor i specialaffärerna

På fredagen kring middagstid är det en hel del människor i rörelse i centrum av Åbo. Specialaffärernas dörrar står öppna, narcisserna lyser gula och skyltar som lovar varor till rabatterade pris pockar på flanerarnas uppmärksamhet.
Timo Tasto i affären Idelli på Universitetsgatan är arg och upprörd över de planerade begränsningarna i Åbobornas rörelsefrihet.
— Nog väcker det motstridiga känslor. Man kräver inte att små specialaffärer ska stänga men kunderna kan få böter om de gör uppköp hos oss. Är det för att man vill undvika ersättningar till specialaffärerna som man inte slår fast att vi inte får vara öppna, frågar sig Tasto och fortsätter:
— Går dina löpskor sönder får du besöka en affär för att köpa nya. Men om din stekpanna går sönder, får du då komma hit till vår affär och köpa en ny?
Tasto efterlyser klara och entydiga besked som helst träffar alla företagare på samma sätt. Och till beslutsfattarna hälsar han att de gärna kunde höra sig för med kollegerna i andra europeiska länder och be om råd hur man genomför dylika begränsningar i rörelsefriheten, utan att hopa och ro på det sätt som Tasto upplever att man gör i Finland.

I Levykauppa Äx på Kristinegatan står kunderna och letar bland skivomslagen. Martin Brandt säger att affären kommer att stänga om Åbobornas rörelsefrihet tillfälligt begränsas. Istället satsar affären på nätförsäljning under den period som begränsningarna varar.
— Visst väcker det motstridiga känslor. Ur en köpmans synvinkel är situationen jättebesvärlig. Men ur samhällets synvinkel förståelig. Man måste försöka hitta en kompromiss, säger Brandt som har hand om Åbobutiken.
”Väntar och ser”
I grannaffären Kui Design väntar Anna Hormio bakom ett plexiglas på kunder. Affären är grann av allehanda inredningstextiler och affischer. Knappast det slag av varor som regeringen avser med ”nödvändiga”.
— Vi har inte ännu fattat beslut om vad vi gör, säger Hormio. Det är ju inte helt säkert att invånarnas rörelsefrihet begränsas och att all onödig vistelse utomhus förbjuds, så vi väntar och ser vad det blir. Antingen stänger vi helt eller kör med kortare öppethållningstider.

Hormio har förståelse för att samhället måste strama åt tyglarna för att få bukt med epidemin. Men ur företagarens synvinkel är det kämpigt.
— Jag hoppas att vi står ut till sommaren och att sommaren sedan blir lika bra som förra sommaren. Hittills har vi klarat oss på något sätt och det finns ju företag som har det värre än vi. Till exempel alla barerna som inte kan trösta sig med nätförsäljning eller hämtmat.
Klädaffären Kaptenska i följande kvarter tar också det hela med ro.
— Människor behöver ju kläder och går till exempel ens gummistövlar sönder och man behöver nya så är det ju lätt att komma hit, säger Hanna Pakkanen. Vi klarade förra året så vi klarar nog det här också.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.