Förflytta dig till innehållet

Åbobos donation ger krigsvetenskapen ett lyft – Försvarshögskolan har inrättat ny professur

Lukas Mannerheimo/Försvarsmakten
två män står med korslagda armar
Teknologie doktor Marko Höyhtyä (t.v.) är ny biträdande professor på Försvarshögskolan. Bredvid honom Åbobon Tapio Peltomäki som donerade 600 000 euro till högskolan.

Teknologie doktor Marko Höyhtyä har tillträtt sin tjänst som biträdande professor i teknisk anpassning på Försvarshögskolan. Professuren är den första i sitt slag.

Försvarshögskolan inrättade professuren efter att i fjol fått en donation på 600 000 euro av Åbobon, ekonomie magister Tapio Peltomäki.

Peltomäki har i tiotals år varit aktivt inom det frivilliga försvarsarbetet i Finland och bland annat varit ordförande för Finlands reservofficersförbund. Hans militärgrad är överstelöjtnant i reserven.

Ny teknik och AI innebär stora förändringar på slagfälten

Försvarshögskolans rektor, generalmajor Mika Kalliomaa välkomnar donationen och beskriver den som mycket viktig. Kriget i Ukraina har visat att ny teknik mycket snabbt tas i bruk på slagfältet. Detta kommer för sin del att medföra att det uppstår behov även för Försvarsmakten att skapa nya förmågor, säger Kalliomaa i ett pressmeddelande.

– Vi förbereder som bäst Försvarshögskolans nya strategi för nästa femårsperiod. Att säkerställa resurserna för forskningen kommer att utgöra en central del av strategin.

Professuren säkerställer att de officerare som utexamineras från Försvarshögskolan har det kunnande som det framtida försvaret kräver.

– Försvarshögskolans forskning måste hjälpa oss att förstå vart det militära försvaret är på väg och vad förändringen innebär för den finländska krigskonsten, säger Kalliomaa.

Framöver kan AI-metoderna också utnyttjas för att snabbt varsebli anfall som riktar sig mot de egna systemen.

Marko Höyhtyä

Marko Höyhtyä som tidigare har arbetat på Teknologiska forskningscentralen VTT har fördjupat sig i frågor som hänför sig till satellitteknik och myndighetskommunikation.

Han är intresserad av disruptiva tekniker, det vill säga tekniker som förändrar etablerade verksamhetsmodeller. Ur militär synvinkel är centrala disruptiva områden bland annat rymdtekniken, 6G-nätverken och kvanttekniken.

– Disruptiva tekniker är ett område vars betydelse befinner sig i tydlig tillväxt och för min del strävar jag efter att förbättra samarbetet mellan organisationer och utveckla undervisningen av framtida officerare inom området.

Också artificiell intelligens, AI, får en större betydelse inom den moderna krigsföringen säger Höyhtyä.

– Man kan se detta inom till exempel utvecklingen av autonoma system då man opererar på marken, till havs och i luften samt som en bättre förmåga att observera och identifiera objekt. Framöver kan AI-metoderna också utnyttjas för att snabbt varsebli anfall som riktar sig mot de egna systemen med hjälp av automatisk identifiering av avvikelser.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter