Förflytta dig till innehållet

Åbobor bekämpar mördarsniglar i Katrinedal – "De är hala, stinkande varelser som äter vad som helst, till och med hundbajs"

Många frivilliga snigeljägare samlades vid Katrinedals naturskyddsområde i torsdags. Foto: Yascha Gilbert


Ett flertal frivilliga snigeljägare samlades i torsdags vid Katrinedals naturskyddsområde i Åbo för att delta i ett bekämpningstalko mot ”mördarsniglar”.
Talkot ordnades för andra året. Camilla Eriksson fungerar som talkoansvarig i Åbo naturskyddsförenings styrelse och leder jakten.
– Spanska skogssnigeln är en skadlig, främmande art. Den kan föröka sig med andra snigelarter, vilket orsakar de urspungliga arterna skada, berättar Eriksson.

Camilla Eriksson ledde snigeljakten. Foto: Yascha Gilbert

Invasionen började på Åland under 1990-talet 

Den första dokumenterade spanska skogssnigeln i Finland hittades på Åland under 1990-talet och har därefter spritt sig effektivt över fastlandet.
– Sniglarna kommer hit med växter och mylla som importeras från Västeuropa, förklarar Eriksson. De har lyckats acklimatisera sig till Finlands svala klimat, och har nu spritt sig ända upp till Uleåborg.
Mördarsnigeln är en allätande, tvåkönad massart som kan röra sig upp till 50 meter per natt. De äter oftast sin egen vikt i mat (10 gram) per dygn och kan således orsaka stor skada på naturskyddsområden.
– De äter nästan allting, säger Eriksson. Blad, blommor, lökar och djurlik är populära alternativ. Andra döda sniglar är en delikatess för dem, därav smeknamnet mördarsnigel.
Det är inte den bästa dagen för snigeljakt.
– Sniglarna klarar inte av den här torkan. De trivs i fuktiga omgivningar, och kommer att vara gömda i skuggan, förklarar hon. Samtidigt lönar det sig att ta kål på dem innan regnet kommer, eftersom fukten sätter igång deras äggläggning.

Mördarsnigeln kan också göra skada i din trädgård

Mördarsniglarna gör stor skada också i hemmaträdgårdar.
Deltagarna Tarja Lehtinen, Olavi Lehtinen och Aino Jäppinen har alla dåliga erfarenheter av inkräktaren.
– Det finns så himla många av dem, berättar Tarja och Olavi Lehtinen. Dom är hala, stinkande varelser som äter vad som helst, till och med hundbajs.
Jäppinen håller med.
– Mördarsniglarna är hemska! De äter ju allt spannmål, säger Jäppinen.

Fr.v. Aino Jäppinen, Tarja Lehtinen och Olavi Lehtinen. Foto: Yascha Gilbert

Många sätt att bli av med dem 

Som tur finns det många bekämpningstekniker som inte är skadliga för naturen.
Snigelfällor som innehåller exempelvis ättika eller öl är ett lätt sätt att samla mördarsniglar. Då en har fallit in i fällan kommer flera att följa, eftersom de kannibalistiska sniglarna dras till varandra.
– Det snabbaste sättet att döda dem är att klippa av dem på mitten, säger Eriksson. Man kan också sätta dem i kokande vatten.
Vill man slippa allt kladd går det också bra att frysa ner dem i en plastpåse och sedan slänga dem på komposten när de har avlidit. Genom att hitta och förstöra mördarsniglarnas ägg kan man förebygga artens spridning. Då gäller det dock att vara snabb, eftersom äggen kläcks efter 1-2 veckor.
Man ska undvika att använda sig av salt eller kalk, eftersom det inte bara orsakar sniglarna onödigt lidande utan ämnena blir kvar i jorden och påverkar mikrolivet negativt.
Speciallov behövs för att söka upp och döda sniglarna på allmänna ställen. Däremot är det fritt fram att bekämpa arten på egen tomt.
– Mördarsniglarna kan bära farliga bakterier, så man ska alltid använda handskar och desinficera händerna efteråt, varnar Eriksson.
 

Identifiering av mördarsniglar 

Mördarsniglarnas kännetecken är inte de mest uppenbara och kan ofta blandas med Finlands ursprungliga snigelarter.
– De kan vara många olika färger, men det vanligaste är smutsig brun, säger Eriksson. De skiljer sig från andra sniglar genom att deras andningshål är långt fram på högra sidan. Genom att hälla vatten på snigeln avslöjar man var andningshålet är.

Spanska skogssnigeln (Arion vulgaris) är inte lätt att identifiera. Här hälls vatten på en oidentifierad snigel för att avslöja var andningshålet ligger. Foto: Yascha Gilbert


Mera information om spanska skogssniglar och andra främmande arter hittas på www.vieraslajit.fi
Yascha Gilbert
02 274 9900/yascha.gilbert@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter