Åbobon Ulla, 71, tycker att datorspel passar alla åldrar – "Kanske inte just Counterstrike, men det finns säkert något spel som funkar"


Ulla Ström tycker att spelandet är ett bra tidsfördriv. Foto: Fredrik Häggman
I en lägenhet i Runosbacken sitter Åbobon Ulla Ström, 71, bänkad framför speldatorn. Blicken är fokuserad på skärmen där hon navigerar sig fram i ett sandigt stadslandskap. Fiendesoldater skymtar bakom dörrar och på hustak.
En efter en betar Ström av dem med maskingeväret.
– Så där, han dog, konstaterar 71-åringen när hon prickat rätt.
Ulla Ström, eller General Ulla som hon kallas i spelet, är en nykomling i dataspelsvärlden. Sedan ifjol är hon en av medlemmarna i Grey Gunners, ett e-sportlag som består av fem finländare över 65 år. Med en snittålder på 72 år har de kallats världens äldsta e-sportlag.
Spelet det är frågan om är Counterstrike: Global offensive (CS:GO) – ett skjutspel som spelas i lag.
– Först kändes det nog konstigt att skjuta andra människor. Jag ville be om förlåt varje gång jag träffade någon! Men man vänjer sig snabbt så fort man börjar tävla, säger 71-åringen med ett skratt.

Målet är att förinta motståndarna. Här har Ulla siktet på en fiende. Foto: Fredrik Häggman
Ström kom med i laget efter att hennes dotter sett en annons på Facebook, om att personer över 65 år sökes till ett e-sportlag. Tidigare hade hon bara spelat på mobilen och läsplattan.
– Jag hade inte ens hört talas om den här sortens skjutspel förrän jag sökte. Men jag gillar att lära mig nya saker. Dessutom passade det bra in i min livssituation just då. Jag hade precis slutat med långvarigt frivilliguppdrag och behövde ett nytt tidsfördriv.
Har fått vänja sig vid publicitet
Det var våren 2018. Sedan dess har Grey Gunners bland annat spelat två landskamper mot sin svenska motsvarighet Silver snipers. Ström har också fått vänja sig vid publicitet.
E-sporten har uppmärksammats på bred front de senaste åren – i fjol var en e-sportare inbjuden till slottsbalen för första gången – och intresset för ett spelande seniorlag har varit stort.
En smart marknadsföringskampanj från det sponsrande företagets sida? Visst, men det är ändå inget som Ulla Ström funderar över. Hon tycker att fler seniorer kunde ha datorspel som hobby.
– Man får lätt timmarna att gå framför datorn. Det skulle säkert vara bra för personer som sitter hemma ensamma eller inte kan röra på sig. Det behöver inte nödvändigtvis vara just Counterstrike, men det finns säkert något spel som passar.
Har du försökt få dina vänner att börja spela?
– Nja, de flesta är så pass otekniska att de knappt har dator hemma. Det är inte värt att försöka, säger Ström och fortsätter:
– Överlag har folk haft två åsikter om mitt spelande: antingen tycker de att det är intressant eller så tycker de att är förskräckligt att man spelar såna där hemska spel i min ålder.
Familjen, som består av två döttrar, har ändå varit stöttande.
– Döttrarna tycker bara att det är spännande. Med barnbarnen som är i 10-årsåldern var det lite svårare att förklara att mormor skjuter folk på datorn.
Svårt att lära sig koordinera båda händerna
Hur är det då att att lära sig att spela för en som främst använt datorn till att skicka e-post och betala räkningar tidigare? Det är ingen omöjlighet, även om det är knepigt i början, förklarar Ström.
– Jag har ju spelat bland annat Candy Crush, men där behöver man bara en hand. I Counterstrike styr man musen med ena handen och tangentbordet mot andra. I början sprang jag bara längs vägarna och in i dörrarna.
Vad är charmen med Counterstrike?
– Man kan faktiskt utvecklas i det här spelet. Det är inte bara ett slumpmässigt pekande som i mobilspelen.
Om man ser på Grey Gunners-statistiken utmärker sig Ström på en punkt. Hon är bäst på ”headshots”, alltså träffar i huvudet.
– Jag vet inte varifrån mina skarpskyttefärdigheter kommer. Det kanske är medfött? Jag har hållit på med miniatyrpistolskytte under en vinter som ung, men inget mer än det.
Hittills har Ström spelat närmare 100 timmar Counterstrike. På sista tiden har det blivit mindre tid vid datorn eftersom laget inte har några inplanerade tävlingar att träna till.
Tanken är dock att få revansch på svenskarna senare under våren. Silver snipers vann båda mötena med Grey Gunners ifjol.
Vad har dataspelandet gett dig personligen?
– Främst har det gett mig mer social samvaro. Jag kände ingen av de andra spelarna i laget sedan tidigare. Vi träffas inte så ofta eftersom vi bor på olika håll i landet, men det är ett väldigt trevligt gäng.

Ulla Ström. Foto: Fredrik Häggman
Counterstrike: Global offensive
Counter-strike: Global offensive – också känt som CS:GO – är ett skjutspel i första person.
Fem spelare utgör ett lag, som antingen spelar som terrorister eller som en insatsstyrka. Målet med spelet är att eliminera motståndarna och utföra ett uppdrag. Terroristerna försöker plantera och detonera en bomb, medan insatsstyrkan försöker desarmera bomben om den planterats.
I tävlingar är det bäst av 30 omgångar som gäller. Efter 15 omgångar byter lagen roller, så att de som spelat som terrorister spelar som insatsstyrkan och vice versa. En omgång räcker 1 minut och 55 sekunder och bomben tar 40 sekunder att detonera efter att den planterats.
I början av varje runda köper spelarna vapen och utrustning med pengar som de tjänat i spelet. Om en spelare till exempel dödat en motståndare eller lyckats plantera bomben belönas hen.
Enligt webbplatsen Steamspy har 38,5 miljoner CS:GO-spel sålts.
SPT
E-sport?
E-sport är en förkortning av elektronisk sport och ett samlingsnamn för tävlingar som hålls i en virtuell miljö. Det kan alltså handla om TV-spel, datorspel, Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) eller mobilspel. Man kan tävla i såväl skjutspel och strategispel som sportspel.
Till de vanligaste spelen hör CS:GO, Fortnite och League of Legends.
På inkomstlistan för dem som betalade skatt i Finland år 2017 låg för första gången en dataspelare på första plats bland idrottarna. Det var Lasse Urpilainen, som tjänade 1,8 miljoner på sitt spelande.
Ifjol blev Topias ”Topson” Taavitsainen och Jesse ”JerAx” Vainikka de första e-sportstjärnorna som blev inbjudna till självständighetsbalen på slottet.
Också i Åboland finns aktiva e-sportföreningar och -lag. Bland annat driver Pargas Gaming Community en av landets första amatörligor. PGC var också en av arrangörerna till det finlandssvenska lan-evenemanget Facklan 2018.
Källa: Finska e-sportförbundet
Man är ALDRIG för gammal för att spela och man är aldrig för gammal för att lära sig använda en dator bara man kastar bakåtsträvande tankar i skräpkorgen. Den som inte hänger med tiden och utvecklingen blir efter mevetet eller omedvetet.
Vill man inte spela våldsamma skjutspel så finns det t.ex roliga rollspel som t.ex Divinity: Orgiginal Sin 1&2, Pillars of Eternity 1&2, Witcher-serien…. men räkna med mycket text/dialog och låååånga spel med val som gör att det är värt att spela dem många gånger och nästan aldrig känns som samma spel. Annars så är t.ex Mario eller annat valfritt plattformspel ett bra val om man bara vill spela en stund och inte kanske vill sätta 10+ timmar för en intro innan spelet öppnar sig och yyterligare 100+ timmar för att klara det.
Mobilspel kan man oftast glömma, sällan där finns något av värde om man bortser från tidsfördriv medan man väntar på bussen, taxin….