Åbobon Peter Sarlin leder prisbelönt AI-företag: ”Med artificiell intelligens kan man serva maskiner innan de går sönder”

Nej. Peter Sarlin, vd för och en av grundarna av företaget Silo AI, tror inte att vi snart blir slavar under superintelligenta maskiner.
– Det är en filosofisk diskussion som är vettig att hålla igång. Men den är långt ifrån dagens verklighet och teknologiska möjligheter, säger han.
Den artificiella intelligens som Silo AI jobbar med är snäv och löser specifika uppgifter.
– Det kan handla om sensorer i en självkörande bil som samlar in data om omgivningen. Med hjälp av intelligenta algoritmer kan bilen till exempel känna igen trafikmärken eller om föremålet framför den är en annan bil eller inte, säger Sarlin.
Får Åbo handelskammares ICT-pris
Självkörande bilar är en sak som bolaget arbetar med, bland annat för japanska, tyska och amerikanska biltillverkare.
Silo AI:s Åbokontor jobbar dessutom mycket med den maritima industrin, bland annat Meyervarvet och rederiet Royal Caribbean.
Nu får bolaget Åbo handelskammares ICT-pris för sitt arbete – trots att det på pappret är ett Helsingforsföretag.
– Vi är glada och stolta över priset. Åbo har varit viktigt för oss direkt från starten 2017. Vi har alltid haft ett kontor här, och en stor del av grundarna och det ursprungliga tekniska teamet har Åbobakgrund, säger Sarlin.
Åbo nära bolagets hjärta
Själv är Peter Sarlin uppvuxen i Åbo och bor även nu här med sin familj. Han har studerat vid Åbo Akademi, där han i dag är docent, och har doktorerat vid Åbouniversitetens gemensamma forskningscenter TUCS.
Av Silo AI:s drygt 200 anställda arbetar över 40 i Kuppis, där bolagets näst största kontor finns. Över 100 av bolagets anställda är disputerade forskare.
– Det finns inte så många jobb i vår region för disputerade forskare i världsklass. Ett av våra stora bidrag är nog att vi skapat en arbetsplats som gör det möjligt för de som vill lösa utmanande globala problem att stanna i Åbo.
Sarlin säger att det är otroligt viktigt för Åboregionens konkurrenskraft att man lyckas hålla kvar den ledande kompetens som staden har skapat genom universiteten, som Silo AI har ett nära samarbete med.
Vad är artificiell intelligens?
Men vad är då artificiell intelligens, AI, och hur skiljer sig exempelvis ett fartyg med AI från ett som inte har AI?
Sarlin säger att skillnaden främst handlar om maskininlärning, att de intelligenta algoritmerna blir bättre och bättre av all data som de tar in och behandlar.
Och i Åbo utvecklas de här algoritmerna, i samarbete med bolag som Rolls-Royce, Awake.ai och Groke Technologies, alltså bland annat för sjöfartsindustrin. Det handlar till exempel om autonoma fartyg och om självstyrande processer inom logistik och hamnverksamhet.
De intelligenta algoritmerna kan, med hjälp av data som samlas in av sensorer, till exempel tolka omgivningen och automatiskt styra fartyget, eller fungera som ett stöd för den person som styr skeppet.
”Förutsägande underhåll”
Talar vi om nybyggen vid Meyervarvet kan AI användas på en mängd sätt, säger Sarlin.
– Det kan gälla förutsägande underhåll, där man i maskiner har sensorer som mäter ljudet från maskinerna eller hur de darrar. Det ger signaler om behovet av service. I stället för att fartyget går sönder och måste repareras i flera veckor kan du göra underhållet i förtid med hjälp av intelligenta algoritmer som tolkar informationen.
Sarlins och Silo AI:s vision är att artificiell intelligens i framtiden blir en naturlig del av nästan alla digitala produkter. Bolagets roll är att hjälpa kunderna med den utvecklingen.
– Oftast är det bästa sättet att skapa mervärde med AI att du redan har en fungerande digital produkt vars mervärde du sedan accelererar med intelligenta algoritmer.
Finns andra etiska frågor än maskinernas herravälde
Bland andra produkter som bolaget utvecklar intelligenta algoritmer för finns mobiltelefoner, datorer, kameror och maskiner för gruvindustrin.
Men någon härskare över mänskligheten finns alltså inte i Silo AI:s portfolio.
– Jag är väl pessimist, eller snarare optimist, på den punkten. Samtidigt finns det många andra relevanta etiska diskussioner att föra, bland annat om riskerna med den mängd data som samlas in i världen och hur den används både med och utan AI, säger Peter Sarlin.
Silo AI
- Får Åbo handelskammares ICT-pris år 2022.
- Priset delas ut för den 18:e gången, och pristagaren har valts av en panel med cirka 40 it-experter i regionen.
- Silo AI:s Åbokontor finns i byggnaden Electrocity på Artillerigatan 4.
- Det största kontoret, med drygt 100 anställda, finns i Helsingfors.
- Bolaget har även kontor i Tammerfors, Jyväskylä, Uleåborg, Stockholm, Köpenhamn samt i Palo Alto i USA.
- Målet för i år är att fördubbla antalet anställda och att öppna ytterligare två kontor i Europa.
- Bolaget beskrivs redan nu som ett av Europas största inom artificiell intelligens, och handelskammaren beskriver Silo AI som en central del av det AI-kluster som vuxit fram i Åbo.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.