Förflytta dig till innehållet

Åbobo gör unika golfklubbor i trä och tackar Juha Malinen för golfintresset

man står framför ett bord där det ligger flera små grejer i trä. de är klubblad för golfklubbor
En rad med unika putterblad är uppdukade på Matti Hurmes köksbord. Foto: Anja Kuusisto

Det är lätt hänt att man som golfspelare anklagar klubban när någonting går fel, funderar Åbobon, före detta fotbollsproffset Matti Hurme, som spelat golf mer och mindre aktivt på hobbybasis sedan 2005.

– Så för ett par år sedan jag började tänka på om man skulle tillverka klubban själv och få den precis som man vill ha den. Jag ville i varje fall testa.

– Min allra första putter i trä fick klubbskaftet av en gammal skidstav och greppet av gamla vinkorkar.

Den här speciella klubban finns kvar och på köksbordet i familjens radhusbostad i Åbo har Hurme innan ÅU:s besök dukat upp med en rad handgjorda putterblad för golfklubbor.

Det speciella är att de är gjorda i trä. Till saken hör att han är lärare i träslöjd till utbildningen, även om han jobbar med specialelever.

Unika golfklubbor. Foto: Anja Kuusisto

Vackra som prydnadsföremål men tillverkas för hårda slag

Hurme har sågat, hyvlat och framförallt slipat, slipat och ännu mer slipat innan han har blivit nöjd. Resultatet är unika träarbeten som ser ut som konstverk, men de är inte prydnadsföremål.

Den vanligaste frågan Hurme får är trots allt om det faktiskt går att spela med dem också?

– Ja minsann, det gör de. De är mycket hållbara, och får de en törn av en sten är det enklare slipa om de här än att åtgärda en putter i metall.
– En kompis spelade 80 golfrundor med sin ifjol, det är ett bra exempel.

De flesta är tillverkade av masurbjörk, (knölen även kallad vril på stammen). Några putterblad han visar är av äppelträd, och ett par av olivträd som via en bekant hämtades hem från Grekland för något år sedan.

De här träslagen är alla hårda, tyngden i en putter av äppelträd är överraskande.
– När jag har fått den form jag vill att den ska ha, oljar jag den med linolja. Det är den enda ytbehandling jag gör, berättar Hurme.

Mano är smeknamnet från tiden som ligaspelare i fotboll

Hans putter-tillverkning är inte någon brödföda, han jobbar som lärare i Runosbackens årskurs 7–9. Träslöjden är en hobby, men intresse för unika putterklubbor finns, så han säljer sådana på beställning.

Produktnamnet på Facebook är ”Manon mailat” då Mano är hans smeknamn, framförallt bland kompisarna inom fotbollen. Under sju, åtta års tid satsade Hurme nämligen på fotboll.

Som yngre junior spelade han i S:t Karinslaget KaaPo, men plockades upp av TPS. Mittback var han i TPS och senare även i Inter och i KuPS.
Det var där tränaren Juha Malinen tog laget med till golfplanen och såg till att alla fick Green Card.

– Mitt eget golfintresse väcktes då och jag spelade mer aktivt några år men efter att barnen kommit har det inte blivit lika mycket, förklarar trebarnspappan.

Däremot får familjens tvättrum ibland agera lager för putter-material och arbetsbänken kan bli slipbänk.
– Mitt senaste påhitt är att jag har börjat göra greppet själv. Att jobba med läder är ett nytt material för mig så det finns mycket att lära. Jag har provat på lamm-, ko- och älgskinn.

Den här klubban har också egentillverkat grepp i lammskinn. Läder är ett nytt material att jobba med, säger Matti Hurme. Foto: Anja Kuusisto

Matti ”Mano” Hurme

Aktuell som: Tillverkar putterklubbor i trä.

39-årig Åbobo, lärare.

Trebarnsfar bosatt i stadsdelen Moisio.

Före detta fotbollsspelare i TPS, Inter, KuPS, Salpa och som junior i KaaPo, född i S:t Karins.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter