Åboättlingen Daniel Ståhl siktar på stadionrekord på Paavo Nurmi Games i juni


Ståhlmannen från Sollentuna. Svenske världsettan Daniel Ståhl har siktet inställt på långa diskusbågar i Paavo Nurmi Games i juni. Foto: Mats Lundberg
Långa diskusbågar utlovas i årets Paavo Nurmi Games. På plats i Idrottsparken i Åbo den 11 juni finns bland flera andra världsstjärnor i grenen den svenske världsettan Daniel Ståhl.
– Målet är självfallet att slänga i väg skivan riktigt långt. Är vindarna de rätta är Paavo Nurmi-stadion en bra plats för de riktigt stora längderna. Det vågar jag påstå fast jag inte tidigare tävlat här.
Stolt över sitt finska blod
Ståhls Åbokoppling torde vid det här laget vara känd för finländska friidrottsvänner. Hans mamma är hemma härifrån och hans mormor bor fortfarande kvar i Åbo.
– Om folk föredrar att kalla mig halvfinne har jag inga problem med det. Jag är i själva verket stolt över att jag har finländskt blod i ådrorna. Trots att mitt schema är ganska fullspäckat försöker jag hinna besöka mormor några gånger i året, säger den 26 år gamla kastarjätten från Sollentuna utanför Stockholm.
– Som barn tillbringade jag en stor del av somrarna i Åbo. Ishockey var min första gren på den tiden och jag deltog också i de hockeyskolor som TPS ordnade. Jag tror att jag haft nytta av min hockeybakgrund då jag senare sadlade om och blev diskuskastare. Jag kunde skjuta hårda slagskott och liknande explosivitet krävs i diskus.
OS-guld det långsiktiga målet
Ståhl har varit världsledande i grenen de tre senaste åren. Sedan det stora genombrottet 2016 har längder på över 65 meter mer eller mindre varit vardagsmat för honom. Hans personliga och fortfarande gällande svenska rekord, 71,29, kom vid tävlingar hemma i Sollentuna 29 juni 2017.
Tillsammans med sin tränare Vésteinn Hafsteinsson har Ståhl gjort upp en långtidsplan med siktet på OS-guld i Tokyo i augusti nästa år.
– Det är dit vi hela tiden strävar. Grundträningen under hela mellansäsongen har gått jättebra. Nu då tävlingssäsongen närmar sig närmar jag mig hundra procent i styrka. Härnäst står ett träningsläger i Turkiet på tur.
Tänker försvara positionen som världsetta
Trots att OS ligger nästan halvtannat år bort är Ståhl heller inte blygsam med sina målsättningar inför den stundande säsongen.
– Det är klart att jag också i år vill vara nummer ett. Målet är att förbättra mitt personliga rekord och att inte ha någon framför mig i världsstatistiken. Vid VM i Doha vill jag förstås gärna första gången lägga beslag på förstaplatsen på ett stort mästerskap. Jag har haft lite stolpe ut tidigare och fått nöja mig med silver på både VM och EM.
Herrarnas diskus är i år för första gången på många år med på Paavo Nurmi Games. Pentti Kahmas 43 år gamla stadionrekord 66,14 lär leva farligt om ett par månader då Daniel Ståhl och några av hans största konkurrenter är i farten.
– Utan att verka stöddig vill jag gärna förbättra det rekordet. Jag har tävlat i Finland förr men aldrig i min andra hemstad Åbo.
Diamond League-drömmen lever
I skuggan av världsstjärnorna arbetar arrangörerna för PNG långsiktigt att förverkliga en dröm att de årliga spelen i Åbo någon gång i framtiden blir en del av Diamond League, den högsta nivån för friidrottstävlingar i världen.
– Mycket jobb återstår innan vi är där men vi har ingalunda övergett drömmen. Utmaningarna för oss blir ännu större då det internationella friidrottsförbundet IAAF beslutat att lägga om programmet för Diamond League, säger PNG:s generalsekreterare Jari Salonen.
I klartext innebär det att Europa inte får en lika stor del av kakan som tidigare. Numera vill även arrangörer i Asien, Afrika och Nordamerika arrangera Diamond League-tävlingar.
– Vi gör allt vi kan för att bjuda publiken i Finland på tävlingar av allra högsta klass. Men allt står inte i vår makt. I sista hand är det IAAF som slår fast tävlingskalendern för Diamond League-tävlingar i Europa.
Det är bara två år sedan Paavo Nurmi Games erhöll World Challenge-status, den näst högsta nivån för internationella tävlingar i friidrott. Att därifrån ta steget till Diamond League tar vanligtvis ett antal år.
Trivs även i utmanarens roll
– Än så länge nöjer vi oss med att vara en utmanare till Diamond League. Redan att locka så många världsstjärnor till Åbo som vi lyckats med under de senaste åren är en bedrift i sig. Det är bara sex år sen Paavo Nurmi Games tog över första platsen för tävlingar i Finland.
Salonen uppger att årets PNG sålt lite färre förköpsbiljetter än i fjol vid motsvarande tidpunkt.
– Det är över två månader kvar till spelen så jag är inte det minsta orolig för att vi också i år kommer att locka en storpublik till Idrottsparken. Ståhl, de tyska 90-meterskastarna i spjut liksom många andra världsstjärnor är i farten också i år.
– Är vädrets makter på vår sida kan vi mycket väl nå över 13000 åskådare som 2016. Fler får över huvud taget inte rum i Idrottsparken. Rykten säger att ännu fler såg tävlingar här på 1970-talet men jag tvivlar på att det stämmer, säger Salonen.

Kanonväder. 13100 ögonpar följde tävlingarna i Idrottsparken 2016. Foto: Mats Lundberg
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.