Åboarkeologer forskar i medeltida grav där personen begravts både som kvinna och man

I Suontaka, Hattula hittades 1968 en grav från medeltiden. I den nästan tusen år gamla graven hittades smycken och ett svärd vid vänster höft och ett vid sidan om. Smyckena har traditionellt sett varit fästa på kvinnliga kläder och svärden har stått för maskulinitet.
Förklaringen under tiotals år har varit att det rör sig om en dubbelgrav, en man och en kvinna eller att det begravts en kvinna som varit en stark ledare eller krigare.
Efter femtio år, har arkeologer analyserat fyndet på nytt och fastställt att det endast är en person i graven. De tror nu att det rör sig om en ickebinär person. En ickebinär person identifierar sig inte som man eller kvinna utan mellan, bortom eller med båda könskategorierna.
Könskromosomerna XXY
En analys av forntida DNA gjordes och även om DNA:t var i dåligt skick kunde forskare konstatera att personen hade könskromosomerna XXY, alltså Klinefelters syndrom, en kromosomrubbning som drabbar män.
Klinefelters kliniska symptom varierar från person till person och är oftast så lindriga att det inte alls märks av.
Men om karaktäristiska drag som bröstväxt, mindre muskelmassa eller infertilitet synts av kan det mycket väl vara att personen inte setts som endast man eller kvinna i samhället.
Föremålen som hittats i graven stöder den teorin, men det poängteras att endast biologi inte visar personens självidentitet.

Respekterad medlem i samhället
Fyndet utmanar nu den tidigare vetskapen om könsroller i järnåldern och medeltiden.
Graven är även ett bevis på att ickebinära personer kunde ha varit respekterade och uppskattade medlemmar i samhället.
– Personen begraven verkar vara en högt respekterad medlem i samhället. Personen har placerats i ett mjukt fjädertäcke med värdefulla pälsar och föremål, säger Ulla Moilanen, doktorand i arkeologi vis Åbo Universitet i ett pressmeddelande.
Graven upptäcktes ursprungligen under arbetet för en vattenledning. Ett bronsfäste från ett svärd hittades, och sedan graven i samband med det.
Svärdet med bronsfästet har placerats senare i graven, vilket också tyder på att personen varit viktig.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.